Nytt försök med mobil för barn
- Mobilen fungerar mer som en sändare som använder GSM- och GPS-systemet, där både föräldrar och barn enkelt kan ta kontakt med en ledningscentral, som sedan vidarebefodrar kontakten, säger Lars Hanberg, marknadschef på Siemens.
En GPS-modul, som sitter fast på sändaren, talar om var barnet befinner sig (då det inte finns GSM-positionering kommer det dock inte vara möjligt för föräldrar att veta var deras barn befinner sig då barnet är inomhus och/eller mitt i en storstad. red. anm.).
Likaväl som föräldrar kan ringa till ledningscentralen, som vidarebefodrar vart deras barn är och samtal i sig, kan barn ta kontakt med föräldrarna genom att trycka på en knapp på telefonen.
Lars Hanberg, forskningen menar ju att det kan vara olämpligt att små barn utsätts för strålning.
- Ja, vi följer forskningsresultaten noggrant. Men jag vill också påpeka att sändaren bara är aktiv när föräldrar och barn pratar med varandra, det här är ju som sagt främst ett sätt för oroliga föräldrar att kunna se vart deras barn är, säger Lars Hanberg.
Tror du att det finns ett stort behov av den här typen av mobil?
- Ja, det finns en story bakom som gav upphov till hela affärsidén som svarar på frågan. Det var någon mamma vars barn fick stå vid en busshållplats och vänta jättelänge på sin pappa, som hade glömt bort att hämta barnet. Någon bekant till mamman uppmärksammade det hela och körde barnet hem till mamman. Det hela stod i tidningarna och idén om sändaren kläcktes, säger Lars Hanberg.
Just nu testar Siemens Leonie, som sändaren heter, på ett femtiotal familjer i Tyskland. När mobilen ska lanseras och vad den ska kosta kan dock inte Lars Hanberg säga.
För drygt ett år sedan lanserade Telia Sagem MC815, en mobiltelefon för barn, en satsning som totalt floppade.