Annons

Trassligt till enkelt till småtrassligt

Nytt frekvensband ska ge bättre Wi-Fi – godkänt av EU

Snapdragon 888 har redan stöd för den nya standarden.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare använde sig Wi-Fi av mer eller mindre kryptiska sifferkombinationer för att visa vilken standard det handlade om. Sedan förenklades det till att helt enkelt heta Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 och så vidare.

Nu är det inte riktat lika enkelt längre i och med att EU har godkänt standarden Wi-Fi 6E vilket omfattar 6 GHz-bandet, något som välkomnas av Wi-Fi Alliance. I ett pressmeddelande skriver Post- och Telestyrelsen (PTS) att medlemsländerna senast den 1 december i år ska anvisa frekvensbandet 5 945–6 425 MHz för trafik, och att detta ska göras tillgängligt "på icke-exklusiv grund, störningsfritt och oskyddat".

Det finns redan nu mobiler som har stöd för den nya Wi-Fi 6E-standarden, närmare bestämt alla telefoner som har Snapdragon 888 som har det hårdvarumässiga stödet. Det behöver däremot inte betyda att det är mjukvarumässigt aktiverat i alla telefonmodeller.

Stödet för Wi-Fi 6E innebär bland annat att telefoner som kan använda det trådlösa nätverket kan använda såväl 2,4 Ghz, 5 GHz som 6 GHz vilket minskar risken för störningar och flaskhalsar, och inkluderar stöd för 160 MHz-kanaler jämfört med 80 MHz i Wi-Fi 6. Det resulterar i att överföringshastigheter till mobiltelefoner via trådlöst nätverk kan komma upp i 2 gigabit/sekund.