”Error 53”

Okänd säkerhetsspärr kan döda din Iphone 6

Tusentals Iphone-ägare uppger att deras telefoner helt plötsligt slutat fungera efter att de uppdaterats. Orsaken: Senaste Ios spärrar enheter vars hemknappar lagats av icke auktoriserade Apple-tekniker.

Publicerad:

8 feb 2016 - 18:00

Uppdaterad:

8 feb 2016 - 18:05

Det är tidningen The Guardian som rapporterar om att ett stort antal Iphone 6-enheter helt oförklarligt upphört att fungera efter att de uppdaterats till senaste versionen av Ios.

Nu har det kommit fram att teknikjätten byggt i en slags säkerhetsspärr i systemet som gör att enheten automatiskt försätts i ett obrukbart läge om ägaren har lämnat in den för att laga en trasig hemknapp hos en tekniker som inte är godkänd av Apple.

”Säkerhetsfunktionen” går under namnet Error 53, och Apple har nu fått utstå massiv kritik för att man undfallit att informerat användarna om riskerna med att reparera Touch ID-knappen hos andra än företagets samarbetspartners.

I en kommentar till The Guardian försvarar Apple sin Error 53-funktion, och menar att det rör sig om en säkerhetsåtgärd. Att man väljer att göra telefonen oanvändbara beror på att man vill eliminera risken för att någon ska kunna smitta enheterna med så kallad skadlig kod, uppger företaget.

Användare som är drabbade av Error 53 uppmanas ta kontakt med Apples kundtjänst.

.

.

 

.