Ökad konkurrens med mobil allians?
Under måndagen offentliggjordes en ny mjukvaruplattform för mobiltelefoner kallad Android av en organisation kallad Open Handheld Alliance (OHA) med Google i spetsen. Det kan öka konkurrensen på en redan stenhård marknad. Men vilka står bakom och vilka är inte med?
Tanken med Android är att tillhandahålla en standardiserad och öppen mjukvarustack till mobiltillverkare. Det vill säga inte bara ett operativsystem, utan även mellanvara, ett grafiskt gränssnitt och program. Plattformen är enligt bolaget baserad på en Linux-kärna. Enligt uppgift används också en virtuell maskin, på samma sätt som exempelvis Java. Alla program ska ha lika åtkomst till telefonens funktioner. I korthet ska göra det billigare och enklare för mobil- och programutvecklare.
Naturligtvis är det den gigantiska mobilmarknaden som lockar Google och de andra i alliansen. Mobilsystem ägs i allmänhet av olika företag. Symbian till största delen av Nokia, Windows Mobile av Microsoft. Den nya plattformen Android ska istället enligt Google erbjudas under någon typ av öppen källkods-licens. Troligtvis tänker sig företaget att en billigare och öppnare plattform kan omvandla de många mobiltelefonanvändarna till lönsamma annonsmottagare.
Historien kring systemet börjar för några år sedan. I juli 2005 köpte Google upp ett litet företag kallat just Android. Företaget medgrundades av Andy Rubin. Han har tidigare arbetat för Apple, WebTV, Motorola och Danger. Danger har utvecklat en hyfsat populär mobil under namnet Hiptop/Sidekick, som sålts av T-Mobile. T-Mobile ingår också i OHA.
På Android arbetade dessutom exempelvis Andy McFadden, som utvecklat tv-boxen Moxi, Richar Miner, före detta teknikchef från Orange och Chris White, som varit gränssnittsansvarig på WebTV. Detta enligt Crunchgear. Det är alltså inga duvungar som ligger bakom det nya systemet. Andy Rubin ska innan uppköpet ha uppgivit att man arbetade på ett operativ för mobiler och att det fanns en stor marknad för positionsmedvetna mobiler, och teknik som tar vara på mobilanvändarens position.
På Open Handheld Alliance webbsidor kan man läsa vilka företag som ingår i alliansen. Det är ett antal operatörer (bland annat T-Mobile, Telecom Italia och Telefónica), ett antal mobiltelefontillverkare (HTC, LG, Motorola, Samsung), ett antal programvarutillverkare (framför allt Google), ett helt gäng halvledartillverkare och något som kallas kommersialiseringsföretag. I den sistnämnda gruppen kan det för övrigt vara intressant att nämna att svenska gränssnittsföretaget The Astonishing Tribe ingår.
Mer intressant är nästan de företag som inte finns med. Inte Sony Ericsson eller Nokia. Inte Microsoft. Inte Blackberry/RIM. Inte Palm. Inte Apple. Inte heller någon av de två stora nationella amerikanska operatörerna Verizon eller AT&T.
Det vill säga inga av de företag som har starka intressen i redan utvecklade produkter. Och som inte vinner på att ytterligare konkurrenter kommer in och hotar redan ansträngda marginaler. Och som har lejonparten av världsmarknaden inom mobilområdet.
Det finns också sedan tidigare olika initiativ för mobilt Linux. Bland annat Mobile Linux Initiative med bland annat Motorola, Siemens och Nec bland medlemmarna. Ett annat är Linux Phone Standards, ett konsortium för Linux-baserade tjänster för mobiler. Där återfinns bland annat ARM, Esmertec, Orange och Huawei.
Frågan är vad som skulle kunna vara så annorlunda i den här plattformen än vad som redan finns tillgängligt? Det enda som hittills framkommit är att den ska ha en "robust webbläsare", vilket förstås är viktigt ur Googles sök- och annonsperspektiv. Men är det tillräckligt för att rubba marknadsläget i grunden?
Troligtvis vet vi mer redan nästa vecka. En förhandstitt på ett plattformens utvecklarpaket (SDK) ska enligt företaget släppas den 13 november.
Källa