Ny sensor med 8K

Omnivision presenterar ny högupplöst sensor för mobilkameror

Den har inte lika hög upplösning som Samsungs senaste Isocell Bright 108, men med mer imponerande videospecifikationer kan den ändå vara intressant.

Publicerad Uppdaterad

Det mesta som dyker upp på marknaden idag kommer att mätas mot Samsungs monstersensor med 108 megapixlar och med sina 1/1,33" och 0,8um pixlar är den onekligen imponerande. Men den kräver också en del från hårdvaran som den ska arbeta med. Omnivisions nya high end-sensor för smartphones har inte samma storlek eller upplösning, men pixelstorleken är densamma. Kombinerat med upplösningen och sensorstorleken, som ändå är större än vad som är standard, kommer den sannolikt att kunna leverera bra bilder till de mobiler som kommer att använda den. Det här är Omnivisions första sensor av den här typen.

Specifikationerna för Omnivisions OV64C, som är Omnivisions första sensor i den här storleken, är alltså en upplösning på 64 megapixel med en sensorstorlek på 1/1,7" (vilket innebär ungefär 7,4 x 5,5mm) och pixelstorleken är 0,8 um. Sensorn har typ 2 2x2 microlinsers fasdeteketerande autofokus (för bättre autofokus i dåligt ljus) och möjlighet till 8K video 30 bilder per sekund. I 4K kan den filma med elektronisk bildstabilisering (hur många steg den ska klara av att stabilisera vet vi tyvärr inte), Utan bildstailiseringen påslagen kan den leverera 4K i 60 bilder per sekund. I full upplösning har den kapacitet för 15 bilder i sekunden.

Vid dåligt ljus kan sensorn också använda sig av ett 16-megapixelsläge med pixelbinning för att ge lägre brus och bättre dynamiskt omfång. Pixelbinning innebär att sensorn slår ihop data från näraliggande pixlar för att ge en starkare signal i förhållande till bruset. 

Sensorn finns klar för tillverkare att testa nu, så vi får se hur lång tid det dröjer innan den dyker upp i någon smartphone och vilka de eventuella intressenterna kan vara. 

Källa