6 gigabyte RAM i onödan?

Oneplus 3 utnyttjar inte hela arbetsminnet

[UPPDATERAD] Oneplus 3 är en av de första mobilerna som har 6 gigabyte arbetsminne, men nu visar det sig att mobilen inte kan utnyttja hela minnet.

Publicerad Uppdaterad

Med mer arbetsminne ska telefonen gå snabbare genom att den kan köra flera processer parallellt. Men flera källor har rapporterat att Oneplus 3 trots sitt minne bara kan köra 3-4 appar åt gången. Oneplus har bekräftat att så är fallet, och att man lagt in denna begränsning med flit för att få bättre batteritid ur telefonen.

Med undantag för extremt minneskrävande appar blir alltså de extra gigabyte RAM-minne man lagt in i mobilen en ren pappersspecifikation, på grund av den begränsade kapaciteten i batteriet på 3000 mAh (föregångaren Oneplus 2 hade 3300 mAh).

För den händige finns det dock hopp om mer arbetsminne (och kortare batteritid). Enligt Oneplus medgrundare Carl Pei på Twitter så är detta en parameter som kan ändras i källkoden, som är öppen för telefonen. Det är alltså fritt fram att skapa ett tredjeparts-system till Oneplus 3 som ändrar på den begränsningen. I dagsläget finns det dock inget sådant system att installera, och även om det gjorde det skulle det vara betydligt bökigare än att ladda ner en app. Mer för hemmahackaren än den vanlig konsumenten, alltså.

[UPPDATERING] En relativt smärtfri lösning finns redan nu. Du behöver roota mobilen och installera en app, men inte något hemmahackat ROM. Instruktioner för hur du gör finns här nedan:

Tack till Daniel Schander för tipset.