Hämtar data från wifi

Populär väder-app delar platsdata utan lov

Den amerikanska vädertjänsten Accuweathers IOS-app har hamnat i blåsväder. Detta då appen visat sig dela platsdata med annonsörer, även om användarna valt att inte godkänna det.

Publicerad Uppdaterad

Nej, det är knappast någon solskenshistoria. Faktum är att molnen hopat sig och att det hotar att blåsa upp till storm (okej, det var en usel ordvits för mycket) kring Accuweathers IOS-app. Detta då den visat sig skicka platsdata trots att användarna valt att inte tillåta saken. Man kan förstås fråga sig varför man har en väder-app med platsdata avaktiverad, men möjligen väljer man att aktivera funktionen vid behov, eller så vill man helt enkelt kolla vädret på annat håll än där man befinner sig. Poängen är att man valt att inte ge appen tillgång till platsdata och att det rimligen borde innebära att man inte delar med sig av sin geografiska position. Men det gör man alltså ändå. Det är via information om de wifi-nätverk man ansluter till som platsdata ändå kan plockas fram via en databas. Uppgifterna skickas sedan vidare till tredjepartstjänsten Revealmobile, som vidarebefordrar informationen till annonsörer. 

Upptäcktes av säkerhetsforskare

Det var säkerhetsforskaren Will Strafach som upptäckte saken när han tittade närmare på trafiken från appen på en Iphone. Både wifi-routernamn och MAC-adresser går iväg till Reveal Mobile med några timmars mellanrum. Reveal Mobiles vd har dock händat att all data är anonymiserad och att man inte ägnar sig åt att spåra individuella enheter. Accuweathers plattformschef David Mitchell menar att man tänkt använda den insamlade informationen för analyser, som ska ge en bättre förståelse för användarmönster och dylikt. Apple har inte vidtagit några åtgärder eller kommenterat saken i kölvattnet av uppgifterna. 

Källa