https://www.mobil.se/nyheter/premiar-vi-har-testat-samsung-galaxy-watch-med-telenor-e-sim
567008
Nyheter
Spotify via 4G äter batteri

Premiär: Vi har testat Samsung Galaxy Watch med Telenor e-sim

● BILDSPEL
Telenor blev nyligen första operatör i Sverige att erbjuda e-sim till Samsungs Galaxy Watch och nu har vi testat.

Efter att ha skaffat ett abonnemang till Galaxy Watch kan vi nu efter ett par dagar berätta hur det fungerar i praktiken. Möjligheten att använda Galaxy Watch fristående från telefonen, med sms och samtal till exempel är det som öppnas upp i och med att det nu erbjuds e-sim till klockan. Tidigare, när vi testade Galaxy Watch när den släpptes till försäljning, fanns inte möjligheten till e-sim eftersom operatörerna inte erbjöd det, men alla Galaxy Watch som sålts i Sverige har stöd för 4G, så det är bara operatörerna vi väntat på. Nu är den väntan över.

Tilläggstjänst till privatabonnemang

Hos Telenor, som är den första och hittills enda operatör i Sverige som erbjuder tjänsten är det ett tillägg till ditt vanliga privatabonnemang. Har du ett privatabonnemang kan du antingen i butik eller via hemsidan köpa tilläggstjänsten “Mobiluppkoppling klocka”. Priset är precis som branschstandarden idag 49 kronor per månad men de första sex månaderna är gratis så att du ska få möjlighet att testa vad klockan går för.  Först senare kommer möjligheten att koppla på klockan till den som har företagsabonnemang.

Det får du

Tilläggstjänsten för klockan innebär (precis som motsvarigheten för Apple Watch) att du kan ringa, skicka meddelanden och bli nådd på samma telefonnummer i både klocka och telefon. Dessutom får du så klart datauppkoppling i klockan även det oberoende av telefonen så att du kan strömma Spotify direkt i klockan och lyssna via ett par trådlösa hörlurar, till exempel under joggingrundan. 

Kopplar i appen

Du använder appen Mitt Telenor i din telefon för att koppla upp klockan och en QR-kod för att göra detta visas då i appen. Tyvärr känns det inte helt genomtänkt för nästa steg är att du ska läsa av den QR-koden med hjälp av Samsungs Wearable-app som du rimligen har i samma telefon. Jag får tips i Telenor-appen om att jag kan skicka qr-koden till exempelvis en kompis eller till mig själv via e-post men det känns ändå inte helt smidigt. Jag löser det genom att skicka qr-koden så den visas på datorn och det fungerar rätt smidigt.

Lämnar telefonen hemma  

Det första jag gör när jag sedan ska börja testa är att jag stänger av telefonen och ger mig ut på en promenad med bara klockan och ett par trådlösa hörlurar, Samsungs egna Galaxy Buds. Mest intresserad är jag på hur Spotify fungerar i klockan.

Jag har lyssnat på Spotify i klockan tidigare, men då, utan e-sim krävdes att man först laddade ner de låtar man ville höra. Nu kan jag streama direkt via 4G och därmed ha tillgång till närmast obegränsat med musik. Efter att ha ändrat i inställningarna så att Spotify tillåter nedladdning via mobilnätet är jag igång. Jag kan välja bland alla mina spellistor och det är inga fördröjningar att tala om innan musiken börjar spelas. Ljudet i lurarna är ofta bra, men det är värre med anslutningens kvalitet. Jag märker att ljudet lätt börjar hacka och kommer fram till att det räcker med att tröjans ärm kommer mellan klockan och hörlurarna (Samsung Galaxy Buds) för att anslutningen ska bli skakig. Har jag t-shirt bara, eller uppkavlade ärmar, så fungerar det felfritt. När jag testar med ett par andra trådlösa hörlurar, Apples senaste Airpods, så är det dock inga problem med anslutningen till klockan. Problemen verkar alltså koncentrerade till Samsungs Galaxy Buds. Det räcker med att jag vrider på huvudet eller som sagt har tröja eller jacka ivägen för bluetooth för att det ska börja hacka. Även samtalsljudet är betydligt bättre med Airpods än med Buds när jag använder de headseten tillsammans med klockan.

Påverkar batteritiden

På till exempel joggingrundan tänker jag att möjligheten att streama musik är särskilt användbar eftersom det då kan vara särskilt skönt att slippa bära med sig telefonen också. Då får man dock vara beredd på att batteritiden blir klart påverkad, trots att vi tidigare i vårt test konstaterat att Galaxy Watch har bra batteritid. När jag strömmar Spotify direkt från klockan och använder trådlösa hörlurar drar det ungefär en procent av batteriet per minut. Då har jag ändå inga andra funktioner aktiva, som träningsloggning eller något annat krävande.

Dumt lämna telefonen hemma 

Givetvis provar jag även samtal och sms. När det gäller samtal är även de lidande av dålig kontakt mellan klocka och bluetooth-lurarna men de fungerar i alla fall oberoende av telefonen. Sms och mms fungerar annorlunda. Mobilen skickar meddelanden vidare till klockan, oavsett var de befinner sig i förhållande till varandra. Det betyder att du inte kan ta emot sms när till exempel telefonens batteri dött.

För att både ta emot och skicka sms och mms med klockan behöver telefonen vara igång och ha täckning eftersom den fungerar som en slags brygga mellan mobilnät och klocka. Värt att nämna är även att klockan inte fungerar alls fristående om du är utomlands. Befinner du dig utanför Telenors svenska nät så kan du alltså inte använda klockan fristående. Klockan i sig har inga begränsningar vid roaming, men Telenor har idag inget stöd för det. När jag provar finns en inställning för att aktivera roaming i klockan, men den går inte att ändra. 

Ställer nya krav på appar

När vi testade Galaxy Watch hade vi inga direkt klagomål på apputbudet, men när vi nu har e-sim så upplever jag att det ställer nya krav på apputbudet. Eftersom vi nu inte till samma grad kan falla tillbaka på notifieringar från appar som finns i telefonen är det första jag saknar kommunikationsappar som Facebook Messenger, Whatsapp och liknande. Däremot finns träningsappar, Samsung Pay och andra saker, men de har ju fungerat tidigare även utan uppkoppling och påverkas inte direkt av e-sim-tillskottet.

Största begränsningarna

Visst finns det appar som fungerar, men de som vore mest användbara med e-sim känns begränsade. Spotify lider av att det drar så mycket batteri att det knappast blir mer än en lyx man unnar sig korta stunder mellan laddningarna. Bluetoothkopplingen till de trådlösa lurarna är också en nackdel som drabbar såväl musikuppspelning som samtal via klockan. Visserligen erbjuder Telenor tjänsten gratis de första månaderna så du själv kan utvärdera vilken nytta du får, men det skadar ändå inte att fundera igenom vad du är ute efter innan du slår till.