Efter 3G-premiären etablerade sig Tre ganska snart som den billigaste operatören för alla som ringer riktigt mycket. Det satte press på inte minst Tele2comviq som ända sedan starten 1992 haft en tydlig lågprisprofil.
I de tidiga reklamfilmerna var det dock inte Bill som hade huvudrollen utan dåvarande vd:n Lars-Johan Jarnheimer själv som på småländska sa att "man kanske skulle ta och sänka priset".
Tre orsakade säkert ett och annat grått hår hos prisstrategerna såväl hos Tele2comviq som andra operatörer, men så länge uppstickaren höll sig till storkonsumenterna var abonnenterna med mer normala mobilvanor en säker kassako för de etablerade operatörerna.
Det riktiga priskriget startade hösten 2003 när Djuice tog initiativet genom att erbjuda samma minutpris till alla nät dygnet runt. Tele2comviq var snabba att följa efter och lanserade både abonnemang och kontantkort med en snarlik prisbild.
De båda operatörerna började sedan bjuda under varandra - ibland med flera prissänkningar under ett och samma dygn!
Det mobilnät som Djuice använder tillhör förresten Tele2comviq. Priskonkurrensen är möjlig eftersom Djuice inte köper kapacitet i nätet utan det rör sig istället om byteshandel - Tele2comviq får genom samarbetet tillgång till Telenors 3G- och GSM-nät i Norge. Telenor är det företag som äger Djuice.
Det svensk-norska priskriget påverkade naturligtvis också alla andra operatörer. Telia, Vodafone och Tre började vässa sina erbjudanden och operatörerna utan eget nät följde med. Sedan Mobils novembernummer har faktiskt minuttaxorna i genomsnitt sjunkit med hela 18 procent. Sms-priserna har pressats med 13 procent medan gprs-kostnaderna minskat med mer blygsamma 2 procent.
Under samma period har öppningsavgifterna stigit med 10 procent. Det gäller med andra ord att inte ringa alltför korta samtal för att tjäna något på prisutvecklingen - vinnaren är den som ringer få, men långa samtal.
Som alltid när det gäller abonnemang och kontantkort så gäller det att känna sig själv för att kunna välja rätt produkt. En av de viktigaste, men också en av de svåraste faktorerna att få koll på är hur mycket du ringer till den egna operatörens nät respektive till andra destinationer. Använder du Halebop, är Tre-kund eller ringer med Comviq Kompis så är skillnaden riktigt stor. Vill du ringa för 0 kronor per minut går det inte att komma undan månadskostnad - inte ens med kontantkort. Halebop debiterar alltid minst 49 kronor per månad - även om du inte har ringt för så mycket. Hos Comviq och Tre är istället värdebevisen tidsbegränsade, så kortet måste laddas varje månad för att ge billiga samtal. Minsta laddning är 199 kronor hos Tre och 150 kronor hos Comviq.
Även om många operatörer har tagit fram abonnemang och kontantkort utan prisskillnad mellan dagtid vardagar och övrig tid så har faktiskt gapet ökat något det senaste halvåret sett över hela marknaden. Orsaken är Vodafones färska strategi att konkurrera med den fasta hemtelefonen som ju i regel används mest utanför kontorstider. Kvälls- och helgpriset inom det egna och till det fasta nätet är 10 öre per minut - en siffra som ger konkurrenterna något att bita i. Alla operatörer i tabellen har valt att definiera dagtid på samma sätt - vardagar mellan klockan 7 och klockan 19. Tidigare var det svårt att jämföra priserna eftersom till exempel Telia inte ansåg att dagen började förrän klockan 8.
Brukar du ringa för ungefär lika mycket pengar varje månad? Då kan det vara läge att satsa på ett abonnemang med inkluderade samtalsminuter. Det har blivit lite lättare att jämföra alla erbjudanden eftersom samtalstiden kan räknas av mot samtal till eget, fast och övriga nät hos Telia, Tre och Vodafone. Skillnaden som finns kvar mellan hur operatörerna räknar är att Tre inte tar ut någon öppningsavgift för samtal till andra Trekunder. Bortsett från öppningsavgifterna har Telia det bästa paketpriset med sitt "300 Plus"-abonnemang. Kostnaden per minut hamnar strax över 66 öre. Det luriga med paketen är vad som händer när den inkluderade tiden är slut. Vodafone har superbilliga kvällar och helger, men bland de dyraste under dagtid. Tre tar 0 kronor för minut till andra Tre-kunder, men har annars de högsta priserna under kvällar och helger.
Hur klarar sig då prispressarabonnemangen i jämförelsen med paketerade samtalsminuter? Ganska bra faktiskt. 300 minuter med Telia Mobil 300 plus kostar 199 kr per månad plus öppningsavgifter. Motsvarande siffra är 207 kronor med Comviq Knock Out och 246 kronor med Djuice Plus. Vodafones nya abonnemang med 79 öre per minut når inte riktigt ned till konkurrenterna och landar på 316 kronor. Telia vinner just på 300-minutersnivån, men med prispressarna slipper du betala fullt pris om du bara ringer lite en månad och det är lättare att förutse vad som händer om du skulle ringa lite mer.
Ingen jämförelse vore komplett utan en titt på meddelanden och data. Halebops priser är intressanta - billigast sms med 49 öre. Mms är billiga med Comviq Knock Out, men vill du skicka många mms riktigt billigt ska du välja Tre Fri SMS&MMS. 300 meddelanden och 30 samtalsminuter ingår i månadsavgiften 199 kronor. Billigast wap står Tre för med 10 kronor per megabyte i 3G-nätet. Lägst pris på gprs har Halebop med 14,99 kronor per megabyte.
Är det smartast att välja abonnemang eller kontantkort? Om du bara ringer lite är Vodafone Online eller Comviq.net säkra (kontant)kort att satsa på. Ringer du lite mer är Comviq Knock Out svårslaget eftersom priserna är bra både på samtalsminuter och på meddelanden. När volymerna ökar ännu mer och månadsräkningen ligger på några hundralappar och uppåt är valet lite svårare. Djuice Plus blir riktigt intressant med till exempel tabellens lägsta samtalspriser till fasta nätet under dagtid. Fortfarande kan det gå att hitta riktigt bra telefonpriser när du väljer abonnemang.
Om du funderar på att byta operatör - fråga om det finns porteringssubventioner! Flyttar du in ditt nummer från en annan operatör finns det ofta extra rabatter att utnyttja - inte sällan bättre än de rabatter du får när du binder abonnemanget.