https://www.mobil.se/nyheter/pressat-eu-overvager-att-stoppa-huawei-i-5g-naten
566558
Nyheter
USA trycker på

Pressat EU överväger att stoppa Huawei i 5g-näten

Vid möten i Bryssel i tisdags framförde representanter för amerikanska regeringen enligt nyhetsbyrån Reuters, önskemål om att EU ska blockera Huawei från inblandning i utbyggnaden av 5G.

USA ser EU som sin viktigaste allierade i en strävan för att på global nivå förhindra Huawei från att leverera utrustning till nästa generations mobilnät, 5G. Anledningen är säkerhetsskäl och att man befarar att Huaweis utrustning kan öppna upp för spionage, något som dock inte bevisats och en risk som Huawei själva tillbakavisar.

Krismöte i Barcelona

Samtidigt uppger branschorganisationen GSMA att man planerar ett krismöte inom kort då man befarar att en eventuell utestängning av Huawei skulle innebära stora problem för operatörerna och att mobilutvecklingen då kan försenas med flera år. Mötet ska enligt uppgift till Reuters hållas i samband med Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari.

För att undvika den här typen av förseningar av 5G-utbyggnaden så har bland andra Deutsche Telecom föreslagit en säkerhetscertifiering som skulle tillåta att man även framöver använder utrustning från kinesiska tillverkare som Huawei. De egentligen enda alternativen till Huawei när det gäller utbyggnad av mobilnäten är Nokia och svenska Ericsson.

USA och Australien har redan beslutat om att stänga ute Huawei från utbyggnaden av mobilnäten och flera länder överväger att göra samma sak. Många operatörer i världen är beroende av Huawei för att bygga ut sina befintliga och kommande nät och i Sverige har alla fyra stora operatörerna utrustning från Huawei i sina nät. När Telia, Telenor, Tre och Tele2 av olika medier fått frågan om hur de ser på situationen har de alla sagt att de följer utvecklingen. Till Svenska Dagbladet säger Telias vd Johan Dennelind att Huawei är en viktig leverantör och att han inte fattar beslut baserade på obekräftade rykten.

– Om vi ser något skumt, och det har inte vi sett, kommer jag att agera på det.

Ämnen