https://www.mobil.se/nyheter/priset-orsaken-till-att-iphone-x-s-lt-s-mre-n-v-ntat
564934
Ingen jätteskräll

Priset orsaken till att Iphone X sålt sämre än väntat

Det finns förvisso inga officiella siffror rörande Iphone X-försäljningen att tillgå ännu. Men mycket pekar på att telefonen inte sålt riktigt så bra som Apple hade hoppats på. Och enligt en färsk undersökning beror det – föga förvånande – primärt på det höga priset.

En Iphone X kostar från 11 495 kronor i Sverige. Det är mycket pengar rent generellt. Och det är exceptionellt mycket pengar för en smartphone. Att många därmed skulle välja att inte uppgradera till Iphone X borde väl därmed kanske inte ha kommit som någon överraskning. Men trots det så har rapporterna om ”oväntat dålig försäljning” avlöst varandra. Och visst, man bör ta dem med en rejäl nypa salt eftersom det inte finns några officiella försäljningssiffror ännu. Men ingen rök utan eld. Apple hade sannolikt väntat sig en större succé. Investmentbanken Piper Jaffray har låtit genomföra en undersökning för att se vad som gjort att många avstått från Iphone X. 

Ett fåtal tycker skärmen är för liten

Föga förvånande är det alltså just priset som tycks ha varit den avgörande faktorn bland de Iphone-ägare som valt att avstå från att uppgradera. Hela 31 procent tycker att enheten helt enkelt kostar för mycket. 44 procent uppger förvisso att de anser att deras nuvarande enhet ”fungerar tillräckligt bra”, men det argumentet anknyter så klart till priset. Hade Iphone X varit billigare hade man sannolikt varit benägen att byta upp sig ändå. Ett lite mer intressant och oväntat argument mot att byta upp sig är att 5,8-tumsskärmen är alldeles för liten för 8 procent av de tillfrågade, något som talar för att den 6,5-tumsversion av Iphone som sägs vara på gång skulle kunna bli populär.