Problematiskt tunn

Med D830 har Samsung fått till en riktig tunn, vikbar telefon. De minimala måtten har dock vissa bieffekter.

Publicerad Senast uppdaterad

Det börjar nästa bli tjatigt att skriva detta i samband med tunna telefoner, men det kan inte hjälpas. Samsungs D830 är inspirerad av - just det - Motorolas Razr-serie. Det finns dock en som sak som skiljer D830 från andra Razr-kloner. Den är avsevärt mycket tunnare. D830 är den tunnaste vikbara telefonen på marknaden och den slinker helt obemärkt ned i de allra flesta fickor. Razr-influenserna märks bland annat när man öppnar luckan och studerar knappsatsen. Den är ett skickligt gjort fuskverk. I början låter jag mig faktiskt luras. Knappsatsen ser ut att ha ett ytskickt med utfrästa springor som skiljer knappraderna åt. Men allt är gjort i ett enda stycken med smala svarta och silverfärgare partier som ska ge illusionen av fördjupningar. Så vitt jag förstår är knapparna tänkta att vara en sorts toucknappar men det fungerar inte särskilt bra i praktiken.

Alla har säkert olika uppfattningar om hur mycket kraft man ska behöva trycka med att det ska vara optimalt. Men jag tror inte någon kommer att uppskatta Samsungs knappsats där knapparna reagera olika. Tvåan och femman, som ligger i centrum av knappsatsen, är de som jag tycker är bäst. De ger efter en aning och man känner när man tryckt tillräckligt hårt på dem. Val-knapparna på båda sidor om navigeringsknappen är dess motsats. De känns helt stumma och man får aldrig någon känsla av att "nu har jag tryckt". Ett irritationsmoment att dessa båda egenskaper blandas på samma knappsats. Det andra man lägger märke till när man fällt upp luckan är den stora skärmen och tydliga skärmen. Den är inte i klass med större smartphones men gör till exempel surfning på xhtml-sidor till en mycket trevlig upplevelse. Riktigt bra hade det varit om den kunnat ta sig an vanliga webbsidor men så långt sträcker sig inte browsern i D830.

Skärmen bjuder också på, som brukligt när det gäller Samsung, riktigt tydlig och stor visning av siffrorna när man slår numret. Tyvärr har Samsungs utvecklare i det här fallet inte låtit sig nöja med stora och tydliga siffror på vit bakgrund utan har velat göra det hela lite roligare. Sifforna visas på en pergamentgul bakgrund och varje siffra dyker upp efter att en animerad fjäderpenna skrivit den på pergamentet. Som om det inte var nog så har varje siffra sin egen färg. Jag tycker inte ens det är kul första gången jag ser det. Ljudet vid samtal känns okej men är aningen metalliskt.

Det är också lätt att hålla sig för skratt när man fått sms. Inte heller här har man fattat att less is more. Sms:en skrivs ut på skärmen succesivt, något långsammare än min läshastighet vilket är mycket irriterande. Här slipper man dock olika färger och pergament i bakgrund. Istället är det svart bakgrund och grå text, strikt och neutralt. Det är en del av den diskreta färgskala som går igen i hela menysystemet. Orange, svart, vitt och några nyanser av grått ger en skarp kontrast till de färgglada sifferanimationerna. Det gör också att alla text är lättläst och eftersom det valda menyalternativet dessutom förstoras är det hela extrem tydligt.

En annan sak jag gillar är att om det finns undermenyer till vissa menyalternativ så visas dessa direkt. Det gör att man direkt ser om man inte behöver vandra uppåt och nedåt i menysystemet utan snabbt kan se om man ska gå vidare eller leta någon annanstans efter det man är ute efter.

Med en så stor och bra skärm som D830 är utrustad med finns alla möjligheter att förse telefonen med spel som ger en riktigt bra spelupplevelse och utnyttjar skärmen maximalt. Men istället har man valt två spel som får betecknas som inte utmärker sig på något sätt. Det ena är nog, grafiskt sett, det mest röriga skjut-på-allt-som-rör-sig-spel som jag sett. I Time Rider II styr man ett rymdskepp och ska med hjälp av vapen som skjuter i flera riktningar samtidigt ta upp kampen med andra rymdskepp. Det andra spelet är dess raka motsats. I Bobby Carrot styr du en hare som antingen plockar morötter eller påskägg. Det går ut på att förflytta sig på rätt sätt så att man passerar alla punkter på respektive bana enbart en gång. Det kräver en del eftertanke och är inget för den otålige.

Kalendern hör till de funktioner där man dragit maximal nytta av skärmen. Det är enkelt att lägga in nya mötestider och påminnelser och man får en bra överblick över det man har inbokat.

Något som man lagomsorg på är telefonens utsida. Undertecknad är kanske den på redaktionen som är mest svårflörtad när det gäller estetiska kvaliteter hos en telefon men även jag tilltalas av det röda exemplar med snirkelmönster på luckan som vi fått låna för test. Det väcker också en del uppmärksamhet bland övriga medarbetare eftersom det sticker ut, men på ett stilfullt och positivt sätt. Antagligen som en eftergift till designen har Samsung valt en liten yttre skärm i luckans överkant. Den har dock plats för att visa den information som man vill kunna se utan att öppna luckan.

Kameran får nog sägas vara telefonens svagaste punkt. Det blir lätt överexonperat och framförallt har jag problem med skärpan. Påfallande många bilder blir oskarpa och det gäller verkligen att man tänker extra på att hålla telefonen stilla. Man behöver inte studera bilderna på en datorskärm för att se oskärpan utan den framgår redan när man tittar på bilderna i mobilen.

Plus

Tunn

Skärmen

Minus

Knappsatsen

Kameran

Betyg

Telefoni och data 6

Multimedia 7

System och program 8

Användarvänlighet 7

Prestanda och minne 7

Totalt: 70 procent

Innan du köper

D830 är troligen en telefon som man antingen älskar för dess utseende eller förhåller sig kallsinnig till. Om inte utseendet är viktigast finns många alternativ.

Alternativ:

Samsung X820 är ännu tunnare, men också en telefon där utseendet står i centrum. Motorolas Razr-modeller har mer kvalitetskänsla

Fakta:

Typ: Gsm-mobil med trippelband och edge

Vikt: 91,5 gram

Mått: 103x54x9,9

Taltid: 3 timmar

Standbytid: 190 timmar

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: E-post, webbläsare, bluetooth 1.2

Minne: 80 megabyte, plats för microSD-kort

Anslutning till pc/mac: via kabel (ingår ej)

Röststyrning: nej

Ringsignaler: polyfona (64 kanaler) och mp3

Telefonbok: 1000 poster, flera nummer, e-post-adress, bild, anteckningar

SAR: 0,337 W/kg

Skärm: Inre tft-skärm 240x320 pixlar, 262000 färger, yttre 96x16 pixlar

Spel: Time Rider II, Bobby Carrot

Kamera: 2,0 megapixel med videoinspelning

Övrigt: Utrack (stöldspårning), bluetooth, världstid, dokumentläsare

Tillbehör: laddare och headset ingår, usb-kabel, kabel för tv-anslutning, bluetooth-headset, väska kan köpas till

Uttag för extern antenn: nej

Tillverkarens hemsida: www.samsung.se www.samsung.se>
/>Pris: cirka 3300 kronor