PTS: "Vänta med mobil-tv"
Post- och Telestyrelsen råder regeringen att vänta med införandet av mobil-tv i Sverige. Regeringen föreslås "avvakta den internationella utvecklingen". Nokia, som ligger långt framme med tekniken hoppas däremot att ärendet skyndas på.
- Det är ju uppenbart att ingen vågar sätta ner foten, säger Andreas Lundin på Nokia när vi ringer upp och citerar ur PTS-rapporten.
Rapporten från PTS behandlar det frekvensutrymme som blir ledigt när Sverige går över till digital-tv. Det frekvensutrymmet kan bland annat användas till mobil-tv via dvb-h, alltså digital-tv som sänds till mobiltelefoner utan att användaren behöver nyttja mobilnätet för att se på tv. My Bergdahl, ansvarig på PTS säger att syftet med rapporten inte är att peka ut hur ledigt frekvensutrymme ska användas, utan bara att ge ett brett beslutsunderlag till regeringen.
Men PTS tycker inte att det är dags ännu för digital-tv till mobiltelefoner.
- Sverige bör avvakta den internationella utvecklingen och fortsätta ha en aktiv roll i arbetet på europeisk nivå, skriver Post- och Telestyrelsen.
Italien och Tyskland redan är igång med mobil-TV via dvb-h. I Finland har nyligen en licens för mobil-tv delats ut, och finnarna ska få mobil-tv till jul, enligt prognoserna. Men om regeringen i Sverige går på PTS linje dröjer det längre här i Sverige. PTS anser också att Sverige ska "vänta och bedöma vilken marknadspotential mobil-tv har" först till efter att Finland kommit igång i stor skala med sina utsändningar av mobil-tv.
- Det här är en europeisk fråga. EU-kommissionen har sagt att man önskar en samordning mellan medlemsländerna. Det finns ett stort värde av att samordna sådana här frågor, säger My Bergdahl på PTS till Mobil.
"3G-näten otillräckliga", enligt Nokia
Rapporten från PTS tar också upp tekniken mbms som ett alternativ till dvb-h. Ericsson har investerat stora summor i utvecklingen av nätutrustning för mbms. Med mbms används vanliga 3G-näten till tv-sändningarna. Därför kan man inte använda mbms till exempelvis utsändningar av gratis public service-kanaler, påpekar Andreas Lundin på Nokia.
Andreas Lundin argumenterar också emot att Sverige skulle behöva vänta med dvb-h, för att noggrant överväga vilka tekniker som ledigt frekvensutrymme ska användas till.
- Dvb-h tar ett försvinnannde litet frekvensutrymme i anspråk, jämfört med exempelvis hdtv där varje kanal tar betydligt mer utrymme.
Enligt Andreas Lundin är dvb-h ett komplement till både vanlig digital-tv och till sändningar i 3G-näten.
- Fördelen med dvb-h är kapaciteten, det går att leverera 40-80 kanaler beroende på kvalitet och detta på ett relativt litet frekvensspektrum. Man tar inte heller någon kapacitet från 3G-näten.
Mbms är också en teknik som Nokia arbetar med, men den är i praktiken helt otillräcklig för att få plats med tillräckligt många tv-kanaler, enligt Andreas Lundin.
- Om 3G-operatörerna ska börja broadcasta tv via mbms, visst då kan man göra det lokalt exempelvis över Råsunda fotbollstadion, men då måste man ta kapacitet från mobilnätet och använda för bandbredd. Rimligt är att man kan få in 5 kanaler över mbms. Det är ogörligt att lägga ut TV1, TV2, TV3, TV4, TV5 och TV6 till alla användare via mbms. Det finns inte på kartan. Det finns inte kapacitet helt enkelt, säger Andreas Lundin.
Bollen nu hos regeringen
Men bollen ligger nu hos EU-kommissionen, hos den svenska regeringen och kulturdepartementet.
- Det här är ju fortfarande ett beslut som regeringen måste ta. Efter valet kanske man från regeringen är mer benägen att ta beslut som kan uppfattas som kontroversiella, säger Andreas Lundin.
3G-operatören Tre har redan kört igång med mobil-tv i Italien. Men i Sverige är Tre inte lika pigga på att se mobil-tv komma igång.
- Det klokaste beslutet när man inte vet vad man ska göra är att avvakta. Vi ser positivt på att PTS vill överväga olika alternativ, säger Erik Hörnfeldt på Tre.
Teracom kör just nu igång omfattande försökssändningar med mobil-tv, med 14 tv-kanaler och fyra radiokanaler. Ansvariga på Teracom har dock ännu inte kunnat nås för en kommentar till PTS nya rapport.
Fotnot: I början av 2007 ska EU-kommisionen ska ta sig an ärendet om frekvenser som blir lediga med anledning av övergången till digital-tv.