Ska ha betalat Apple för att använda LTE-chipp

Qualcomm får EU-böter på 9 miljarder kronor

Chippjätten Qualcomm döms för att ha brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning och måste nu betala motsvarande 9 miljarder kronor i böter. Det beslutade EU-kommissionen på onsdagen.

Publicerad Uppdaterad

Enligt EU ska den amerikanska chippjätten Qualcomm ha betalat Apple för att inte köpa chipp från konkurrerande tillverkare, något som inte är förenligt med EU:s konkurrenslagstiftning. Därför bötfäller EU nu Qualcomm med en summa på hela 997 miljoner euro, eller motsvarande 9 miljarder kronor. Beloppet motsvarar 4,9 procent av Qualcomms omsättning under det gångna året. EU:s danska konkurrenskommissionär Margrethe Vestager säger i ett uttalande att Qualcomm därmed gjort det omöjligt för sina konkurrenter att utmana dem, oavsett hur bra deras produkter varit. Vestager säger att hon hoppas att bötesbeloppet ska ha en avskräckande effekt. 

Handlar om LTE-chipp

Det är LTE-chipp som använts för mobil uppkoppling i Apples Iphone- och Ipad-enheter det hela handlar om. Vestager säger sig inte veta exakt hur mycket Qualcomm betalat Apple för att välja deras chipp, men hävdar att det handlar om minst två miljarder dollar. Qualcomm är den klart största tillverkaren av LTE-chipp, men det finns förstås konkurrenter som Intel som sannolikt också gärna hade varit med och kämpat om ett avtal med Apple. Margrethe Vestager klargjorde i samband med en presskonferens också att Apple inte kommer att bestraffas. 

Källa