Snapdragon 665, 730, 730G

Qualcomm lanserar nya mellanpris-chipset

Qualcomm utökar sin flora av chipset för "nästan toppmodeller" ytterligare.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm är den stora giganten på mobilplattformar, de kretsar med processorer och modem som driver mobiltelefonerna. Apple, Huawei och Samsung tillverkar sina egna kretsar men alla andra är mer eller mindre beroende av Qualcomms Snapdragon-chipset, åtminstone för telefoner med lite mer prestanda.

Och det är dessa Qualcomm nu siktar in sig på med tre nya chipset strax under toppskiktet. Jämfört med toppmodellerna, där Qualcomm lanserar en ny plattform om året, har man en förvillande stor uppsättning chipset strax därunder. Till Snapdragon 660, 670, 675, 710 och 712 sällar sig nu Snapdragon 665, 730 och 730G. Resultatet har främst blivit att Qualcomm konkurerar med sig själva. Snapdragon 660 har till exempel blivit rätt populär bland tillverkarna medan vi bara sett en mobil i Sverige med Snapdragon 710, och ingen med de övriga.

Snapdragon 665 tänkt att ersätta Snapdragon 660 (vi trodde det var det Snapdragon 670 var till för) är tillverkad i en 11-nanometersprocess (jämfört med 14 nanometer för Snapdragon 660), vilket i sig ger förbättringar i prestanda och batteriåtgång. Processoruppsättningen är densamma som i föregångaren men man har faktiskt sänkt klockfrekvensen på de fyra högpresterande Kryo 260-processorerna, vilket talar för att detta är tänkt att vara ett strömsnålt alternativ med bra prestanda. Annars har man uppgraderat grafikprocessorn och signalprocessorn för AI-hantering rejält, vilket förutom bättre grafikprestanda ger stöd för kameror med högre upplösning, upp till 48 megapixel för enkelkamera, eller upp till tre kameror med lägre upplösning.

Snapdragon 730 är tillverkad i Samsungs 8-nanometersprocess vilket är samma process som Samsung tillverkar det chipset som sitter i S10-serien. Jämfört med Snapdragon 710 har både de högpresterande och de strömsnåla processorkärnorna uppgraderats, och vi kan räkna med en prestandaförbättring på 35 procent jämfört med föregångaren. Även grafikprocessorn är uppdaterad med en 25-procentig kapacitetsökning, och på kamerasidan har chipsetet bland annat fått stöd för att kunna filma i super-slowmotion med 960 bilder per sekund. Man har också lagt till den "Tensor accelerator" som finns i Snapdragon 855, vilket ska ge dubbla prestandan i AI-tillämpningar.

G:et i Snapdragon 730 G står för "gaming" och just spelprestanda brukar ju vara en av de få områden där användaren faktiskt märker skillnad i prestanda mellan toppmodellerna och de strax därunder. Grafikprestandan ska vara ytterligare 15 procent bättre än i Snapdragon 730 som den i övrigt är i stort sett identisk med. Även här har man dock lånat en funktion från topp-plattformen, i form av funktioner för att hantera wifi-fördröjningar och tappade bildrutor vid mobilspelande.

Enligt Qualcomm kan vi vänta oss att se mobiler med Snapdragon 665 innan sommaren, och Snapdragon 730/730G under andra halvåret.

Källa