https://www.mobil.se/nyheter/qualcomm-slipper-undan-miljardboter-i-taiwan
565695
Utlovar istället investeringar

Qualcomm slipper undan miljardböter i Taiwan

Chippjätten Qualcomm har träffat en överenskommelse med det taiwanesiska konkurrensverket som innebär att man slipper betala de böter på motsvarande 6,9 miljarder kronor som man tidigare tilldelats.

De taiwanesiska myndigheterna har – precis som motsvarande myndigheter på andra håll i världen – haft en del synpunkter på Qualcomms monopolliknande ställning. Det hela renderade för en tid sedan den amerikanske chippjätten en bot på inte mindre än motsvarande 6,9 miljarder kronor, ett belopp som man redan betalat ungefär en tiondel av. Men nu har Qualcomm träffat en överenskommelse med de taiwanesiska myndigheterna och slipper betala återstoden. 

Investerar i landet

Uppgörelsen innebär att Qualcomm nu istället ska investera i forskning, utveckling och tillverkning i Taiwan till ett belopp som i princip motsvarar den del av böterna som annars hade återstått, det vill säga cirka 6,3 miljarder kronor. Investeringarna ska ske under de fem kommande åren. Qualcomm måste också gå med på att erbjuda patentlicenser till konkurrerande chipptillverkare till rimliga villkor, något man förväntas redogöra för i rapporter var sjätte månad. 

Ämnen