Cyanogenmod blockerar eller fejkar
Rättigheter för appar kan styras
När man installerar en Android-app får man välja mellan att ge appen de rättigheter som begärs eller att inte installera den. I en ny Android-version kan man välja bort vissa rättigheter och att låta appen skicka falsk information i andra fall.
Det är nog många som inte bryr sig om att kolla vilka rättigheter en Android-app begär att få när man ska installera. För vill man ha den på sin telefon måste man ge appen rättigheter till den information och de funktioner i telefonen som skaparen av appen anser att appen behöver.
Nu har utvecklarna som skapat Android-versionen Cyanogenmod hittat en lösning på allt-eller-inget-problemet med rättigheter för appar. Cyanogenmod skapades från början för att vara ett alternativ till tillverkarnas egna Android-versioner och kan installeras på ett antal av de vanligaste telefon-modellerna, under förutsättning att man känner sig bekväm med att modifiera telefonens operativsystem.
I den senaste versionen går det att ange exakt vilka rättigheter som en app ska ha. När det gäller vissa rättigheter kan man välja att helt blockera tillgången till delar av telefonens hård- eller mjukvara. I övriga fall kan man låta appen tro att den har tillgång till information om telefonen eller användare, men det som appen kan läsa och skicka tillbaka till utvecklaren är nonsens-information som säger något om användaren.
En nackdel med den här lösningen är att appar kan få svårt att hantera de blockerade rättigheterna och kommer då troligen att tvångsavslutas när de inte får tillgång till det som förväntas.
Mer information om de olika Cyanogenmod-versionerna finns normalt här. (I skrivande stund verkar sajten ligga nere)