Julklappstips

Redaktionen tipsar om hårda klappar

2011 var ett fantastiskt mobilår och vi på Mobils redaktion har haft förmånen att testa alla intressanta lurar som släppts på den svenska marknaden. Inför julen vill vi gärna tipsa dig om våra favoriter som vi tycker passar bra i ett paket, antingen att ge bort eller att behålla själv. Variationen är stor och ingen telefon passar alla, men våra experttips och tester hjälper dig en bra bit på vägen. God jul!

Publicerad Senast uppdaterad

Erik

Mobilbranschen kallar det internt för ekosystem, men i praktiken betyder det appar. Det är viktigt för mig och när jag väljer telefon är tillgången på appar det absolut viktigaste. För att det ska komma ut riktigt bra appar till en telefon så måste den som gör appen känna att många personer kommer att använda telefonen och för att många personer ska köpa och använda en telefon måste det finnas appar klara.  Det här gör att Iphone och Android har ett jätteförsprång och är det idag som man bör sikta in sig på.

Nokia Lumia 800. Att Nokias första Windowsmobil till färg och form är närmast identisk med Nokia N9 tycker jag är positivt för de två telefonerna är definitivt de snyggaste jag någonsin sett. Tittar man på mobiler generellt idag så är de ju ofta ganska liknande varandra och än värre är det om man specifikt tittar på telefoner med Windows Phone i. Lumia 800 är en underbart frisk fläkt. Windows Phone har en del nackdelar, som betydligt färre appar än IPhone och Android, men Nokia fyller i alla fall några hål genom att lägga in sin egen kart- och navigeringsfunktion.

Pris 5 990 kronor

Motorola Defy. Den legendariska tåliga mobilen Hajen (eller Ericsson R310 som den var döpt till) känner kanske en del till, men det dröjde länge innan tåliga mobiler faktiskt kunde användas på riktigt. Lyckligtvis har det där förändrats nu och Motorola Defy är ett bra exempel på det. Det är en bra Android-mobil där du har appar, e-post, webb och allt annat du förväntar dig. Dessutom är den då tålig så den kan bli blöt utan att det förstör telefonen. Faktiskt har Motorola även en del anpassningar som förbättrar systemet.

Pris: 2490 kronor

Sony Tablet S. Det låter kanske som en liten löjlig detalj, men Sonys första egna surfplatta med Android är väldigt skön att hålla i. Den är bra för att formen är lite som en vikt tidning, tjockare i ena sidan och smalare i den andra. Det här gör, tro det eller ej, underverk för ergonomin nrä man en längre stund ska läsa eller se på film. Sedan är den alltså utrustad med plattanpassade Android Honeycomb som betydligt bättre än Ipad utnyttjar möjligheterna att köra flera program samtidigt och få bättre överblick med information i aktivietsfält och direkt i startskärmarna.

Pris: 4 500 kronor

Henrik

En gång i tiden skulle mobiler vara så små som möjligt, de senaste åren har tillverkarna försökt överträffa varandra med allt större pekskärmar. För oss som vill ha lagom stora mobiler utan att offra funktioner såg det ett tag mörkt ut när mellansegmentet höll på att försvinna, men nu börjar utbudet att bli mera varierat igen. Bland annat har både Samsung och Sony Ericsson kommit med riktigt prisvärda alternativ som ryms i en normalstor jeansficka.

Samsung Galaxy W. Det här är en riktigt positiv överraskning från Samsung efter några misslyckade försök lägga att lagom nivå i den svåra avvägningen mellan storlek, pris och prestanda. En mobil som ligger riktigt bra i handen, utrustad med en ljusstark och skarp skärm som reagerar snabbt när man trycker på den, dessutom försedd med ett antal väl valda appar som Samsung installerat utöver standardfunktionerna i Android.

Pris: 2 800 kronor

Sony Ericsson Xperia Pro. Trots stora skärmar, känsliga pekskärmar och smarta lösningar för att skriva snabbt har jag fortfarande har jag inte stött på något skärmtangentbord som kan mäta sig med ett välkonstruerat fysiskt qwerty-tangentbord, vilket är precis vad den här telefonen har. I takt med att de smarta mobilerna blivit bättre har jag blivit bekvämare och orkar allt mera sällan starta datorn. Numera måste behovet av att skriva vara extra stort för att det ska vara värt besväret att sätta sig framför datorn.

Pris: 3 400 kronor

Galaxy Nexus. Lagom är bäst - ibland. Den hör till de största modellerna på marknaden, och jag tycker inte att en skärm som är 4,65 tum är enbart postivt. Men det är lätt att stå ut med när man ser att skärmen överträffar alla andra mobiler och kan konstatera att de nya funktionerna i version 4.0 innebär ett rejält steg framåt för Googles mobilsystem. Föregångaren Nexus S påverkade inte direkt marknaden för vanliga användare, men Galaxy Nexus lär sätta fart på utvecklingen genom att ligga i framkant.

Pris 5 500 kronor

David

Eftersom jag är en filmfantast, och dessutom föredrar film på bio, var jag skeptisk till att titta på film i mobilen. Visst funkade det med kortare You tube-klipp men långfilmer var det inte tal om. Möjligtvis kunde jag se någon serie på en surfplatta. Sen kom mobilen som förändrade allt. Samsung Galaxy S2 och dess fantastiska Super Amoled-skärm fick mig att för första gången faktiskt tycka att det är helt okej att se film på en såpass liten skärm. Numera är Amoled mycket vanligare förekommande och mina inbyggda fobier mot film i mobilen är borta. Men jag kommer aldrig att glömma den där första gången. Tack S2 för den upplevelsen.

Sony Ericsson Xperia Active. En överraskning för min del. Den är ingen mobil som får en att vrida på huvudet men den är perfekt för det avsedda ändamålet. Active är en mobil som är för fritids mountain bike-cyklisten eller söndagsjoggaren. Tack vare att den tål damm och vatten, är liten, har en del träningsanpassade appar och levereras med en drös tränningsrelaterade tillbehör som exempelvis armband, kan man inte annat än säga att målgruppen bör ta en närmare titt på den.  

Pris: 2 700 kronor

Samsung Galaxy S2. Den första Android-luren som gav mig en riktig “wow”-upplevelse. Utöver att den har en helt fantastisk skärm så är den riktigt vass när det kommer till prestanda. Kameran är bland de bättre i Android-segmentet, den dubbelkärninga processorn klarar av de mesta och dessutom är telefonen riktigt tunn. Trots att den inte är den nyaste på marknaden tycker jag att det fortfarande är en av de bästa Android-köpen man kan göra.  

Pris: 4 600 kronor

Nya Motorola Razr. Förmodligen luren som för mig att skilja mig från Galaxy S2. Det verkar som Motorola nu verkligen tänker satsa på Europa och Razr är förmodligen den bästa mobilen att göra det med. Bra prestanda, smarta egna funktioner, suverän skärm och laserskuren kevlarskyddad bakstycke är bara några av detaljer.

Pris: 5 000 kronor

Jonas

2011 har de smarta telefonerna med Android i spetsen kopplat greppet om den svenska mobilmarknaden. Visserligen är Apple med Iphone fortfarande en dominerande spelare, men spannet i Androidstallet sträcker sig från de billigaste billiga till de allra dyraste lyxlurarna vilket gör att det finns något för alla. Googles operativsystem har gjort det möjligt för i stort sett vilken tillverkare som helst att skapa en telefon med helt ok gränssnitt och god tillgång på appar. Den enda som går emot strömmen är Nokia. Deras N9 ser visserligen ut att bli den första och sista mobilen med Meego, men i gengäld är det en av de trevligaste telefonerna vi testat.

Sony Ericsson Mini Pro. Sony Ericsson gör nästan alla rätt med Mini Pro. Ingen annan tangentbordsmobil 2011 är lika smidig och ligger lika bra i fickan. Det fulla qwerty-tangentbordet kompenserar på ett bra sätt för den lilla skärmen och gör att telefonen faktiskt räcker till det mesta som du vill ha din Android till. Telefonen bygger på samma plattform som storebror Arc S vilket innebär att processorn också den är snabb nog. Det som drar ned intrycket något är kameran som inte är lika bra som den i de lite dyrare Xperia-kusinerna. Dock kompenseras det till viss del av att telefonen numera kan köpas för runt 2 000 kronor.

Pris: 2 200 kronor

Apple Ipad 2. Trots att uppgraderingen är ganska marginell jämfört med originalet så har ingen av Androidkonkurrenterna egentligen haft en chans att peta Ipad från tronen. Att den fortfarande är kung beror inte på de inbyggda kamerorna som kan vara bland de sämsta som lanserats 2011 utan det som lockar med Ipad 2 är hela paketet med ett stort antal specialskrivna appar och möjlighet att köpa och  ladda ner film och annan media via Itunes. Under 2012 hoppas jag att Androidgänget lyckas peta kungen från tronen.

Pris: 4 400 kronor

Nokia N9. Nokias första och förmodligen sista lur med Meego är en riktig lyxprodukt och, om du så vill, en värdig avslutning för Nokia som utvecklare av egna gränssnitt för smarta mobiler. Det som lockar mest med Meego är hur funktioner som till exempel Skype byggts in direkt i systemet. Dessutom är den ett fantastiskt bygge rent fysiskt i plast som inte uppfattas som plastig, och en välvd skärm som väl passas med den svepteknik som används för att styra telefonen. Det trista är att en enda telefon knappast räcker för att bygga det ekosystem som är nödvändigt för att en telefon ska vara konkurrenskraftig idag.

Pris 5 000 kronor

Elias

Det pågår sedan länge ett prestandarace i mobilvärlden, och måttet ska alltid vara en enkel siffra som är lätt att förstå, oavsett om den verkligen säger något. För ett par år sedan var det megapixelkamerorna. Förra året var det engigahertzprocessorer. I år dubbelkärniga processorer och nästa år kanske fyrkärniga. Men processorn är inte allt. Android behöver mer processorkraft än andra system för att flyta på, och även skärmupplösningen är viktig för hastigheten.

Sony Ericsson Xperia Ray. Att ta Sony Ericssons toppmodell Arc och krympa den till en minimodell men samtidigt behålla i stort sett alla egenskaper är i mitt tycke ett riktigt genidrag. Äntligen en mobil med nära toppspecifikationer som inte är stor som ett flak. Snygg är den också.

Pris 2 900 kronor

Doro Phone Easy 615. Doros senaste viktelefon passar inte bara de som kommit upp i åren och kan ha glädje av nödlarmsknappen. Alla som vill ha en telefon där man inte drunknar bland funktionerna kan ha glädje av den. Vikformatet, som nästan helt försvunnit med pekskärmsmobilerna, är underskattat.

Pris: 1 600 kronor

Samsung Galaxy Tab 8.9. Jag har mina reservationer mot systemet Android Honeycomb 8.9, men det är det här formatet en surfplatta ska ha. Betydligt lättare och smidigare än en Ipad 2, med bara lite mindre skärm. En uppgradering till Android 4.0 Ice Cream på det så tror jag att vi har en verklig vinnare.

Pris: 4 300 kronor

Elina

Oavsett vilken mobiltelefon du köper vill jag här passa på att tala om vikten att uppdatera mobilen när det släpps nya versioner av operativsystemet. Köper du exempelvis en Androidmobil levereras den kanske i värsta fall med Android 2.1, skulle du då uppdatera den till Android 2.3 får du, förutom p>Sony Ericsson Xperia Arc. När den kom gav den ett rejält boxningsslag i magen på många av de övriga tillverkarna, här var äntligen en Androidmobil med riktigt bra kamera, schysst utsida och smart lösning för e-post. Och idag har den sjunkit så pass i pris att den skulle kunna klassas som ett riktigt fynd (3 000 kronor) i mellanklassegmentet. Hittar du den uppdaterade versionen Arc S för samma slant ska du såklart välja den.

Pris: 3 000 kronor

ZTE Skate. Är du ute efter mycket funktionalitet till liten peng är ZTE Skate ett svårslaget budgetalternativ. Den klarar mycket av det man vill kunna göra med sin mobil: spela spel, kolla på film, surfa på nätet, Facebook:a och så vidare. Självklart har det sparats in på en hel del för att få ner priset, exempelvis kameran, men för runt 2 000 kronor är den ett riktigt lockande köp.

Pris 2 300 kronor

HTC Titan. Vill du ha en mobiltelefon med en skärm modell större tycker jag att Windows Phone-gränssnittet fungerar extra bra i sammanhanget. Därför vill jag rekommendera HTC Titan. Det är en modell som tillhör toppsegmentet. Den är kanske inte bäst rent specifikationsmässigt men däremot är den enkel att hantera med enhandsfattning trots sin skärm på nästan fem tum och skärmen är dessutom riktigt bra.

Pris 5 400 kronor