2017 års bästa

Årets bästa klockor och armband

Här är Mobils tre favoriter bland smartklockor och aktivitetsarmband från året som gått.

Publicerad Uppdaterad

Sportklockan har sedan länge bevisat sitt användningsområde för den som vill hålla koll på träningen, men vill du bara vardagsmotionera lite kan ett billigare aktivitetsarmband vara nästan lika bra.

Fenix 5s, Fenix 5 och Fenix 5X

Garmin Fenix 5

Träningsklockor är Garmins särskilda nisch, och om du kan stå ut med att ha en klocka som drar åt det bastanta hållet och kostar en slant är Fenix 5 kanske förstahandsvalet. Exakt hur bastant, vilket pris och hur mycket extra allt du vill ha har du viss kontroll över, för Fenix 5 finns i rätt många olika varianter.

Jämfört med föregångaren i Fenix-serien är klockan i alla fall mer slimmad, har förbättrad pulsmätning, bättre skärm, städat användargränssnitt … finslipningar i detaljerna snarare än några stora nyheter.
Vilket i sin tur betyder ett rätt komplett träningspaket med GPS som kan logga löprundor utan hjälp av telefonen, stöd för separat pulsband, givetvis stegräkning, och så vidare.

Den tillhörande appen ger dig fullmatat med statistik, och har du specialintressen inom träning, såsom bergsvandring eller snowboarding, finns det en appbutik med ytterligare funktioner från tredjepartsutvecklare som kan installeras på klockan.

Sport står så klart i fokus, men du blir inte utan övriga smartklockefunktioner, såsom möjligheten att välja olika urtavlor eller att kunna få notifieringar från mobilen direkt till armen. Är du verkligt seriöst sportintresserad och vill ha en klocka för att logga känns de flesta alternativ till Garmin som kompromisser.

Namn: Garmin Fenix 5
Plus: Komplett funktionspaket
Pris: från 5000 kr

Apple Watch Series 3

När Apple lanserade Apple Watch var smartklockan The Next Big Thing. Så här ett par år senare har det visat sig att smartklockans framgångssaga uteblivit, men Apple Watch har i alla fall bevisat sin popularitet. Apple har i sin tur valt att följa med strömmen och lagt krut på att förbättra det användarna säger att de använder klockan till. Resultatet är att Apple numera kallar Apple Watch för sportklocka.

Apple Watch Series 3 innehåller knappast tillräckligt med nyheter för att motivera ett köp för den som redan har en Apple Watch. Den version som har inbyggd mobiluppkoppling är inte den version som säljs i Sverige, och jämfört med föregångaren har Apple Watch Series 3 bara fått snabbare processor (vilket är välkommet) och höjdmätare för att kunna räkna antalet trppor man gått på en dag.

Därmed inte sagt att klockan är dålig, och är du Iphoneanvändare och är sugen på en sportklocka men inte redo att dra på dig en stor Garmin är Apple Watch Series 3 en betydligt mer elegant lösning.

I sig själv är fokus i Apple Watch mer på vardagsmotionen, att du rör dig tillräckligt mycket varje dag, och varje timme, än de rena träningspassen, men för det senare finns det tredjepartsappar så det räcker, och klockans GPS och stegräknare förser dessa appar med all information de behöver.

Framför allt är Apple Watch Series 3 trevlig, med snygga och roliga urtavlor som det är lätt att växla mellan. Den största nackdelen är att batteritiden på en dag gör den olämplig för att mäta hur din sömn är.

Namn: Apple Watch Series 3
Plus: Elegant, många tredjepartsappar
Pris: från 3700 kr

Fitbit Alta HR

Tycker du att en sportklocka känns för stor och otymplig och dyr, och mest vill hålla koll på att du rör dig tillräckligt kan ett aktivitetsarmband vara en smidigare och billigare lösning, och Fitbit Alta HR är det kanske mest eleganta.

Trots den smidiga storleken har man fått med både stegräknare och pulsmätare, och i den tillhörande Fitbitappen får du mängder av information och uppmuntran till att få mer motion i vardagen. Du kan till exempel bli påmind om att röra dig minst 250 steg i timmen om du inte redan har gjort det.

Både puls- och rörelsesensor används också för att mäta sömnen om du har armbandet på dig på natten, och i och med att även hjärtrytmen mäts får du veta hur stor del av din sömn som varit djupsömn, lätt sömn och REM-sömn, vars betydelse också förklaras med små tips i appen. Batteritiden på en vecka hjälper här.

Om armbandet känns för plastigt finns det en hel uppsättning alternativa armband i plast, läder eller metall att köpa till, både från Fitbit och från tredje part.

Den främsta nackdelen med Fitbit Alta HR är att den helt saknar knappar. Det är i och för sig stilrent, men du tänder skärmen antingen genom att hålla upp den mot ansiktet eller genom att knacka två gånger på enheten. Ingetdera fungerar klockrent. Kan du stå ut med det är dock Fitbit Alta HR ett utmärkt motionshjälpmedel som dessutom är prisvärt.

Namn: Fitbit Alta HR
Plus: Smidig, sömnmätningen, batteritiden
Pris: från 1300 kr