Annons

2017 års bästa

Årets bästa toppmodeller

Mobil.se summerar de bästa toppmodellerna i smidigt format vi testat under året.

Publicerad Uppdaterad

Vill du ha det bästa i lagom stort format, och det gör inget om det kostar? Här är våra tips på 2017 års bästa toppmodeller.

Samsung Galaxy S8

Med Galaxy S8 fattade Samsung en del kontroversiella beslut. Man satsade helt på krökta skärmar och struntade så att säga i icke-edge-varianten. Man gjorde också skärm över hela framsidan, vilket gjorde att fingeravtrycksläsaren hamnade lite avigt till bredvid kameran, och man gav den digitala assistenten Bixby en egen knapp.

Utifrån dessa ramar var telefonen närmast självklart bäst när den kom, och den är fortfarande en av de bästa, med bland annat utmärkt kamera och bra batteritid. Samsung har också tänkt till hur den extrastora skärmen ska användas, med funktioner för att dela den mellan två appar.

En del upplever att den krökta skärmen orsakar feltryck och att man kommer åt Bixbyknappen av misstag, en funktion som dessutom saknar svenskt språkstöd och därför är av begränsad nytta för oss. Bixbyknappen går numera att avaktivera, och den symmetriska krökningen mellan fram- och baksida gör Galaxy S8 till en av de snyggaste mobiltelefoner som har designats.

Trots att telefonen lanserades i våras har den egentligen inte överträffats än i prestanda, skärmkvalitet eller andra specifikationer. Det finns andra lika bra telefoner, men så här långt efter lansering gör priset på drygt 6000 kronor dessutom Samsung Galaxy S8 till en riktigt prisvärd telefon.

Namn: Samsung Galaxy S8
Plus: Skärmen, kameran, batteritiden, vattentät
Pris: 6200 kr

Apple Iphone X

Ja, Iphone X är ohemult dyr för att vara en mobiltelefon, men vi har redan slagit fast att du är beredd att betala vad det kostar. Och det går inte att komma ifrån att Iphone X är lite snyggare, roligare och häftigare än Iphone 8.

Att ha en stor skärm som täcker nästan hela framsidan har vissa fördelar för till exempel filmtittande i bredformat eller webbsurfande, alldeles bortsett från att det ser riktigt bra ut. Att du blivit av med hemknappen är heller ingen nackdel. Den hade ärligt talat blivit rörig med för många olika sätt att trycka på, och de svepgester över skärmen som har ersatt den känns så naturliga att det rätt snabbt upplevs som ett nerköp att gå tillbaka till knapp-Iphone.

Man märker också en kvalitetsskillnad. Inte för att Iphones brukar kännas skabbiga, men den stålram som har ersatt aluminiumramen på Iphone 8 känns helt enkelt som lite extra, och det gör även glasbaksidan som tenderar att skifta färg med omgivningens ljus.

Apple har gjort riktigt bra kameror till mobilen de senaste åren och kameran i Iphone X är den bästa Apple har att erbjuda. På framsidan har du den så kallade Truedepth-kameran som i dag används för att låsa upp mobilen med ansiktet, vilket fungerar felfritt, och att göra animerade emojis, men vi ser redan nu att nya häftigare funktioner är på gång som utnyttjar kamerans funktioner.

Iphone X är helt enkelt en lite roligare Iphone.

Namn: Apple Iphone X
Plus: Skärmen, användargränssnittet
Pris: Från 11 300 kr

Sony Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1 ser kanske inte så mycket ut för världen i form av bländande design eller skärm som täcker hela framsidan, men under ytan har den det mesta man kan kräva av en toppmodell i dag, och ett par egna funktioner som Sony är ensamma om.

Till dessa hör superslowmotionkameran som kan spela in 0,2 sekunder film och spela upp dem i 6 sekunder. Inte utan begränsningar och det är inte helt lätt att pricka rätt ögonblick, men när man lyckas blir resultatet spektakulärt.

Man har även en funktion för att använda mobilens kamera till att skapa och använda 3D-modeller av ansikten och föremål, med överraskande bra resultat. Dessutom är telefonen bland de första att levereras med Android 8.0.

Prestandan är allt man kan önska sig av en toppmodell, med invändningen att batteritiden kunde ha varit bättre. Man har denna gång lyckats göra en telefon som känns smidig och tunn, men plastkanterna i ändarna är vassa och stör lite.

Sonys programvara bjuder på lite artificiell intelligens i form av smarta tips baserade på ditt användarmönster, så att du bara får tips om funktioner du inte använder. Om du laddar mobilen på natten lär den sig vilka tider du laddar och ser till att den bara laddas till 90 procent fram till sista timmen, detta spar på batteriets livslängd. Det är detaljer som detta som gör det lätt att bli fäst vid Sonys mobiler även utan krökta skärmar över hela framsidan.

Namn: Sony Xperia XZ1
Plus: Superslowmotion, vattentät, 3D-skanning, smarta tips
Pris: 6500 kr

LG V30

Om du av en eller annan anledning inte gillade Samsung Galaxy S8, kanske är det den krökta skärmen eller fingeravtrycksläsarens placering, kändes tyvärr inte LG G6 som lanserades ungefär samtidigt som ett prisvärt alternativ. LG:s andra försök till ny toppmodell i år, V30, tål däremot att jämföras med S8 på i stort sett varje punkt och känns därför som ett lyckat alternativ utan vare sig Galaxy S8:s eller LG G6:s brister.

LG själva trycker på unika videofunktioner i kameran. Bland annat kan du när du filmar välja att zooma in på en del av bilden i stället för bara mitt i bild som zoomen normalt funkar i mobilen. Du kan också lägga på olika ljusfilter för att få mer effektfulla färger i filmen. Av de två kamerorna på baksidan används den ena till att ta vidvinkelbilder.

Chipsetet är denna gång Snapdragon 835, vilket är det bästa som bjuds just nu, och det märks på en riktigt snabb telefon. Systemet är en inte lika kraftigt modifierad version av Android som till exempel Samsungs, även om LG lagt till en del egna appar såsom en anteckningsapp där du även kan rita med fingret på skärmen.

LG V30 har också hakat på trenden med inbyggd trådlös laddning, och det relativt stora batteriet på 3300 mAh ger telefonen en riktigt bra batteritid.

Efter G6 hade vi nästan räknat bort LG, men V30 är en stark comeback.

Namn: LG V30
Plus: Skärmen, kvalitetskänslan
Pris: Ingen uppgift

Sony Xperia XZ1 Compact

Sonys Compactserie har en alldeles speciell nisch för de som tycker att Androidmobilerna har blivit alldeles för stora men ändå inte vill köpa något budget-skrutt där man normalt sett hittar modellerna med mindre skärm.

Man är nu inne på femte generationen med Xperia XZ1 Compact. Skärmen är som brukligt på 4,6 tum med 720 x 1280 pixel, en upplösning som duger gott åt den lilla skärmen.

I förra årsmodellen hade man kompromissat för att få ner priset. Telefonen hade inte snabbaste chipsetet, var tillverkad i plast och var inte vattentät. XZ1 Compact är däremot utrustad med Snapdragon 835 och IP-klass 68 för nedsänkning i vatten, och den enda kompromissen mot de stora toppmodellerna är plastskalet med ändar i metall.

I övrigt känns telefonen just kompromisslös. Du får samma kamera och processor som i storebror Xperia XZ1. Du får även de häftiga funktionerna för att filma i super-slowmotion med 960 bilder per sekund, och att 3D-skanna ansikten med mobilens kamera och använda dem till avatarer. Du får Android 8.0 och Sonys smarta tips och funktioner för att spara på batteriets livslängd. Dessutom får du betydligt bättre batteritid än vad storebror Xperia XZ1 har.

Sony Xperia XZ1 Compact är egentligen den enda mobiltelefonen i sin klass. Tur då att den är så bra!

Namn: Sony Xperia XZ1 Compact
Plus: Formatet, superslowmotion, vattentät, 3D-skanning
Pris: 5500 kr