Rokr har varit känd långt innan den nu slutligen kommit ut i butik. En lång väntan alltså och givetvis är det första steget när den åkt ur förpackningen att fylla den med musik. Itunes är en del i Apples framgångssaga Ipod och när man ansluter telefonen till datorn startas mycket riktigt musikprogrammet.
Låtar för man över genom att med ett klick automatiskt fylla hela telefonen med låtar från datorn, eller genom att välja låt för låt och dra till telefonen i Itunes. 100 låtar får det plats i telefonen, oavsett hur stor varje låt är. Det beror på att Apple bara givit Motorola tillstånd till det antalet låtar, inte flera.
För man över låtar via Itunes tar det en dryg timme att fylla telefonen med de 100 låtarna, mycket längre tid än man har lust att vänta varje gång man ska fylla mobilen med nya musik. En låt på ungefär fyra minuter (ca fyra megabyte stor) tar med andra ord ganska precis en minut att föra över. Man kan välja att istället ta ur minneskortet och ansluta det till en kortläsare. Då kan man föra över samma låt på en tredjedel av tiden, men förlorar då alla fördelar med Itunes i mobilen och för överföring till telefonen.
Det bästa med Itunes tycker jag är de smarta spellistor man kan skapa. Dessutom kan man med Itunes lyssna på podradio, alltså sparade radioprogram som man kan ladda ner och lyssna på. En smart spellista uppdaterar sig själv utifrån de regler du satt upp. Du kan till exempel göra en spellista med de tre senaste podradiosändningarna eller en med rocklåtar du inte hört på länge. Det fina är att spellistorna uppdateras om nya låtar som matchar kriterierna läggs till i Itunes. Nu kommer den tråkiga nyheten. Tyvärr klarar inte Rokr av smarta spellistor. Istället måste man varje gång man synkar manuellt välja vilka låtar som ska med.
Faktum är att man med hjälp av program från kreativa mobilmänniskor kan synka även Sony Ericssons musikmobiler med Itunes, men det som Motorola är definitivt ensamma om är Itunesprogram i mobilen. Det upplägg för spellistor, låtar och artister Itunes använder är det många som kopierat, men i Rokr finns originalet. Precis som i en Ipod ser man spellistor, bild på skivans omslag och kan navigera sig fram genom animerade menyer.
Klickhjulet från Ipod saknas dock så istället får man ta sig fram mellan artisterna genom att trycka på den sifferknapp som visar första bokstaven i namnet. Det fungerar riktigt bra i brist på hjul att ta sig fram med.
Jag hade önskat att Motorola avstått en del av de grafiska effekter som menyerna i Itunes består i. Nu syns tydligt att telefonen som egentligen härstammar från gamla Motorola E398 inte hänger med i svängarna. Animeringarna hackar och det gäller inte bara i Itunesprogrammet. Ofta kan det ta en eller två sekunder innan telefonen reagerar på knapptryckningar.
Över huvud taget känns telefonen rätt gammal. Sedan E398 som var Motorolas första musikmobil är det bara den ipodvita färgen och Itunes med tillhörande knapp som tillkommit. Under menyvalet multimedia kan man till och med hitta standardspelaren för musik, den som användes innan Itunes kom in i bilden.
Vid lanseringen av Rokr berättade både Motorola och Apple att det här var Motorolas telefon och att det enda Apple bidragit med var att leverera Itunesprogrammet. I stort har de båda lyckats bra med att få in Itunes i en mobiltelefon. Itunesknappen startar musikprogrammet och när man gömmer det för att göra annat med mobilen kan man fortfarande sköta musikkontrollerna från telefonens grundläge. Man har alltså tagit till sig av kritiken på föregående musikmobil och integrerat programmet bättre. Motorola pratade särskilt om att musiken pausas när man får ett inkommande samtal. Det fungerar också, men ska ju vara en självskriven funktion i alla musikmobiler.
Bortsett från musiken är Rokr en medelmåtta till mobil och saknar en del av det man nästan ser som självklarheter i mobiler idag. Megapixelkamera är det inget tal om. Istället har Motorola satt in en enkel vga-kamera, för att hålla nere priset. Bilderna fungerar för mms, men inte till särskilt mycket annat eftersom den begränsade upplösningen sätter stopp. Kameran klarar mörker bra, men blixtlampan man kan aktivera gör inte särskilt mycket nytta, mer än om du tar bilder på mycket nära håll.
Menyer och inställningar i telefonen är ibland onödigt krångliga. I inställningarna för e-post dyker vi på ett formulär där de enda valen är Avbryt och Ändra, vilket gör att de ändringar du gjort obönhörligen försvinner. Det är först när man verkligen anstränger sig som telefonen gör som man vill.
Många hade nog gissat att Motorola med hjälp av Apple skulle prestera en telefon som stack ut designmässigt, men nu tog Motorola istället en befintlig modell och utgick ifrån den. Det är bra tryck i stereohögtalarna, men ändå tveksamt om man har någon egentlig nytta av dem, annat än det faktum att ringsignalerna blir svårare att missa. Högtalarna har ovanligt bra bas för att vara i det här sammanhanget, men är ändå för klena för att man ska vilja lyssna på musik i dem mer än någon minut. Hörlurar är helt enkelt att fördra. De som följer med har inbyggd handsfree.
LG och Sony Ericsson gör det möjligt att ansluta egna hörlurar utan att bli av med handsfreemöjligheten, men i Rokr måste vanliga hörlurar kopplas direkt till en adapter som ansluts till telefonen. Du lurar som följer med låter bra och har då inbyggd handsfree, vilket är en stor fördel. Om någon tvivlade är de liksom telefonen vita. Det gäller även kabeln som ansluter telefonen för synkning till datorn, men den får anmärkning för att den inte laddar telefonen via usb från datorn.
Det märks tyvärr att Rokr är den första Itunesmobilen och det känns svårt att se den som mer än ett bra första försök. Telefonen är mer telefon med en mp3-spelare än tvärt om och Apple verkar satt käppar i hjulen för att förhindra att musikspelardelen ska bli för bra och därmed bli en allvarlig konkurrent till deras egen Ipod. Apple har tydligt meddelat att de levererat programvaran och inte haft något annat med telefonen att göra. Samtidigt ursäktar Motorola sig och berättar att svagheter med kamera och design är något man valt för att fokusera på musiken och ett lågt pris. En tusenlapp billigare hade Rokr varit en farlig konkurrent, men nu får den svårt att matcha konkurrenterna.
Innan du köper
Den hett efterlängtade musikmobilen är en besvikelse, för varken Apple eller Motorola verkar ansträngt sig. Motorola tar en ett år gammal mobil, byter färg på den och lägger in Itunes. Samtidigt poängterar Apple att de bara levererat Itunes och inget annat. Det kan inte bli annat än ett platt fall.
Alternativen
Sony Ericssons W800 är ett bättre val som inte är mer än några hundralappar dyrare. W550 kan också bli ett alternativ, liksom de flesta musikmobiler från konkurrenterna. Även Motorolas kommande musikmobiler som företaget antytt lär överträffa E1.
Betyg 64%
Telefoni&data 7
Multimedia 8
System och program 5
Användarvänlighet 6
Prestanda och minne 6
Plus
Enkelt med podradio
Stereohögtalare
Minus
Långsam överföring
Sega menyer
Krångligt med inställningar
Ingen radio
Motorola Rokr E1
Typ: Trippelband
Vikt: 107 gram
Mått: 108 x 46 x 20,5 mm
Taltid: ca 7 timmar
Standbytid: ca 200 timmar
Wap: 2.0
Internet och datafunktioner: gprs klass 10, e-post
Anslutning till pc/mac: usb-kabel, bluetooth
Röststyrning: Ja
Ringsignaler: Polyfona, mp3 med möjlighet att ladda ner egna
Telefonbok: Dynamiskt minne. Ett nummer per post, även namn, adress, e-post, födelsedag och bild.
SAR-värde: 0,70 W/kg
Skärm: TFT-skärm med 262 000 färger och 176 x 220 pixel
Spel: Två stycken, Crazy och Safe
Kamera: VGA-kamera, 640 x 480 pixlar
Övriga funktioner: Itunes, kalender, miniräknare, väckarklocka, java (J2ME)
Tillbehör: headset, usb-kabel
Uttag för extern antenn: Nej
Tillverkarens hemsida: www.hellomoto.se
Pris: 3000 kronor