https://www.mobil.se/nyheter/rykte-2019-ars-iphone-modeller-far-usb-c
565445
Den som väntar på något gott…

Rykte: 2019 års Iphone-modeller får USB-C

Nej, någon övergång till USB-C lär inte vara aktuell med årets Iphone-modeller. Men 2019 ska det enligt ännu obekräftade uppgifter vara dags.

Standardlösningar är förstås bekväma. Apple tycks däremot inte ha varit särskilt förtjusta i dem genom åren. Lightning istället för USB-C är ett av många sorgebarn i sammanhanget. Nu har Apple förvisso gjort övergången på datorsidan, då både Macbook och Macbook Pro i sina senaste utföranden är utrustade med kombinationen Thunderbolt 3 och USB-C. När det gäller mobila enheter lyser däremot USB-C fortfarande med sin frånvaro. Många hade nog hoppats på att de kommande Iphone-modellerna i höst skulle vara rustade med USB-C, men enligt färska uppgifter från leverantörskällor så ska det inte vara aktuellt. Däremot ska förändringen komma med 2019 års Iphone-modeller, hävdar källorna. 

I en ”omdesigns-fas”

Enligt källorna ska Apple ha valt att vänta till 2019 med hänvisning till att man fortfarande befinner sig i en ”omdesigns-fas”. En ganska omfattande omdaning av både laddare och andra gränssnitt är förstås nödvändig för att förändringen ska kunna ske, och årets Iphone-modeller befinner sig lite för långt framme i sin utvecklingsfas för att man inte ska riskera förseningar om man väljer USB-C i stället för Lightning-anslutning. Det finns förstås en möjlighet att Apple väljer att gå över till USB-C enbart i ena änden av Iphone-kabeln, det vill säga i laddningsblocket till enheten och inte i själva telefonen. På så vis skulle man medge att tillbehör med Lightningkabel fortfarande går att använda. Det vore förstås en mindre spännande förändring, men samtidigt ganska praktiskt. 

Ämnen