Nu börjas det...

Rykte: Galaxy S8 skippar hemknappen

Sisådär 4,5 månader innan lanseringen kommer nu de första ryktena om Samsung Galaxy S8. De talar om en mobil med skärm på hela framsidan och utan hemknapp.

Publicerad Uppdaterad

Vid det här laget, efter att även kontrollerade mobiler visat sig fatta eld, vill man nog helst bara glömma Samsung Galaxy Note 7, och vad är då bättre än att börja drömma om Galaxy S8? Koreanska ET News, med bra kontakter i den koreanska elektronikindustrin, säger sig inte bara ha drömt utan har källor på hur S8 kommer att bli.

Enligt dem kommer man på S8 skippa den fysiska hemknappen helt, och hela framsidan på mobilen vara skärm. Att hemknappen ryker känns inte så kontroversiellt, Samsung är en av få Androidtillverkare som fortfarande kör med fysisk knapp. Då måste man förstås hitta något annat ställe för fingeravtrycksläsaren, alternativen är baksidan (som de flesta kör med), hemknappen (som Sony kör med), elkler det lite mer spännande alternativet integrerad i skärmen.

Vad gäller att telefonen bara skulle ha skärm på framsidan ställer det till en del problem. Dels har du de rundade hörnen, dels är det svårt att komma åt den absoluta nederkanten med en hand. Den mest spektakulära iden är dock att även över och nederkant skulle vara rundad skärm som sidorna på Edge-modellerna. Vår gissning är att man kommer försöka minimera ramen i över- och nederkant men att det fortfarande kommer att finnas lite ram kvar.

Enligt ET News ska Samsung också sätta in dubbla kameror i S8. Man ska inte ha bestämt sig för om det ska vara två separata kameramoduler eller två linser till en modul. Med tanke på att de flesta tillverkare av mobiler experimenterar med dubbla kameror just nu känns det rätt okontroversiellt. Det framgår inte om de dubbla kamerorna ska användas till att skapa artificiell oskärpa, ge möjlighet att växla till vidvinkelbilder eller bara ge bättre bildkvalitet.

ET News hävdar också att S8 ska finnas i modeller dels med Qualcomms chipset Snapdragon 830 (som ännu inte officiellt lanserats), dels Samsungs eget Exynos-chipset. Bägge ska tillverkas i en 10-nanometersprocess vilket ger snabbare och mer strömsnål elektronik än dagens kretsar. Även det här känns rätt okontroversiellt, Så har det varit med de flesta S-modellerna, och Samsung har tecknat avtal om att tillverka Qualcomms nästa chipset i sina halvledarfabriker på samma sätt som man producerar Snapdragon 820 i dag.

De senaste åren har Samsung lanserat sina Galaxy S-modeller på kvällen innan mässan Mobile World drar igång i barcelona. Om trenden håller i sig får vi alltså se Galaxy S8 den 26 februari nästa år. Att Samsung skulle tidigarelägga lanseringen känns extra osannolikt nu när Note 7:ans problem sägs bero på en påskyndad produktion. Man ska nog inte heller utesluta att problemen med Note 7 kan leda till att man backar på en del mer framtidsinriktade designval i S8 och väljer en mer konventionell design. Än är det långt kvar till slutet av februari.

Källa