Nytt tillbehör... iPen?

Rykte: Ipad Pro får stöd för penna

Det ryktas om att Apples kommande Ipad i större format får fler funktioner än de mindre modellerna.

Publicerad Uppdaterad

När Iphone lanserades gick Steve Jobs rätt hårt åt styluspennor, då i kontexten att många smarta telefoner använde resistiva skärmar och plottriga gränssnitt som bäst styrdes med penna kontra ett finger. Sedan dess har konsensus varit att Apple hatar pennor, men det ser ut att kunna ändras.

Jämförelsen som drogs vid Iphone-lanseringen är inte riktigt applicerbar när vi pratar så kallade aktiva digitizers, som bland annat vissa Windowsplattor använder för att skapa stöd för pennor, för det är just något sådant som ryktas komma i Ipad Pro.

Det är KGI securities, som brukar vara någorlunda bra på Apple-rykten, som hävdar att Apples nära förestående lansering av en 12,9 tums Ipad, populärt döpt till Ipad Pro, kommer att innefatta stöd för penna. Även om tekniken kommer att finnas inbyggd i plattans skärm kommer pennan att vara ett extra tillbehör för de som ser ett behov av den, enbart för att inte höja priset på plattan mer än nödvändigt. Pennan i sig kommer att vara batteridriven för att styra vissa funktioner och ska då laddas med en Lightning-kontakt, precis som dagens Iphones och Ipads.

Utöver att pennan ska ge betydligt mer exakt resultat när användaren skissar eller skriver jämfört med en vanlig kapacitiv penna återstår det dock att se hur Apple tänker presentera det hela och vilka appar som kommer att ha stöd för pennan.

Vid sidan av ryktena kring Ipad Pro surras det även om att en annan påstått nära förestående produkt, en Macbook Air med tolvtumsskärm, ska få stöd för pennan också. Huruvida det är sant, eller om en tolvtums Macbook Air eller en Ipad Pro ens existerar, återstår dock att se. Samma sak gäller för den eventuella pennans kompatibilitet med existerande Iphones och Ipads.