Fågel Fenix

Rykte: Lumia dött - Surface-telefon först 2017

Ett nytt rykte går in på rätt många detaljer kring Microsofts fortsatta mobilsatsning.

Publicerad Uppdaterad

Surface-telefonen är en numera legendarisk ryktestelefon som ännu inte sett dagens ljus. Nu kommer nya rykten om både den och Lumias framtid.

Först och främst ska Lumia-serien fasas ut och försvinna. Detta ska göras för att ge tredjepartstillverkare lite mer spelrum, exempelvis HP som har en uppmärksammad enhet på gång. Med 97 procent av marknadsandelen för Windows Phone är Lumia-serien minst sagt överväldigande och ett produktionsstopp skulle kunna lätta på det. I dagsläget finns det inga Lumia-enheter på gång, ens i någon mer konkret ryktesväg, så detta kan redan ha trätt i kraft.

Med dödsrunor för Lumia hoppas Microsoft kunna starta om på någorlunda ny kula. Windows 10 Mobile fortsätter att utvecklas och den biten kommer inte att förändras. Istället handlar det om i bästa fall så många som tre Surface-telefoner. Antalet är ett rykte och kan handla om interna testenheter som inte nödvändigtvis behöver nå marknaden allihop. Det trista i kråksången är att vi inte kommer att få se någon av dem på marknaden i år, utan omstarten för telefonhårdvara för Windows 10 Mobile kommer först 2017 (det hindrar ju såklart inte telefonerna från att utannonseras i höst på samma sätt som Lumia 950-lurarna gjorde i höstas, men det är ren spekulation).

Introduktionen av Surface-telefoner ryktas sammanfalla med ny hårdvara i allmänhet från Microsoft i början av nästa år, då nya processorer från Intel ska ha hunnit se dagens ljus. Samtidigt kan telefoner med Surface-märkning åka lite snålskjuts på varumärket Surfaces generellt goda rykte, vilket kan vara viktigt i början.

Gällande de eventuellt tre enheterna finns det inga handfasta specifikationer att gå på. Istället ska det röra sig om tre priskategorier, konsument, business och “prosumer/entusiast”. Det skulle i så fall innebära att Microsoft i stort sett lämnar budgetsegmentet, som blivit hårt ansatt från billiga kinesiska utmanare. Då Surface-serien hittills inte gått in på några vidare budgetkategorier känns det samtidigt logiskt att telefonerna utelämnas från den delen.

Ovanstående är som sagt rykten och ska tas med nypor av salt i alla svängar. Men hur låter det? Microsoft har en överhängande del av sina sålda telefoner i just budgetsegmentet, vilket kan göra det hela riskabelt. Samtidigt känns det som hög tid för förnyelse och att skrota Lumia till förmån för Surface.