Kan släppa klockor med olika operativsystem i år

Rykte: Samsung har Wear OS-baserad smartwatch på gång

Om man får tro färska uppgifter från källor i Kina så ska Samsung planera att släppa smartwatch-enheter med både Tizen och Wear OS i år. Om uppgifterna stämmer så innebär det att Samsung släpper sin första Android-baserade smartwatch sedan 2014 års Gear Live.

Publicerad Uppdaterad

Google har haft det tungt med att få upp intresset bland tredjepartstillverkarna för sin wearable tech-orienterade variant av Android som nu mer kallas Wear OS och som tidigare gick under namnet Android Wear. Det har dock spekulerats i att nya chipp från Qualcomm skulle kunna få fart på intresset, och nu kommer dessutom uppgifter som gör gällande att en Wear OS-smartwatch kan vara på väg från självaste Samsung. Det hela är förstås lite extra intressant, eftersom Samsung redan på ett tidigt stadium övergav Android Wear för att istället förse sina wearable tech-enheter med sitt eget Unix-liknande operativsystem Tizen. Senast den koreanska elektronikjätten befattade sig med Googles operativsystem var när man släppte sin Gear Live med Android Wear 2014. 

Svårtolkade uppgifter

Det känns naturligtvis osannolikt att Samsung helt plötsligt skulle strunta i Tizen och gå över helt till Wear OS, så vi får anta att uppgifterna gäller en enstaka enhet, alternativt är direkt felaktiga. Det har förekommit mängder av rykten om Gear S4, en enhet som sägs gå under kodnamnet Galileo internt och som sägs komma i två storlekar. Samsung har dessutom varumärkesskyddat namnen Galaxy Watch och Galaxy Fit, och möjligen kan en av dem vara en Wear OS-enhet. Techläckaren Ice Universe hävdar dessutom att Samsung och Google ska ha en ”Android Wear-baserad flaggskeppsenhet” på gång under årets andra halva. Vad som stämmer är förstås svårt att avgöra i nuläget, men självfallet skulle det vara en rejäl fjäder i hatten för Google om Samsung släppte en Wear OS-baserad klocka. 

Källa