Rädda för utländska operativsystem

Rysslands regering vill satsa på Jolla

Ryssland vill ha ett eget alternativ till Android och Ios som inte är amerikanskt, och ögonen faller på finska Jolla.

Publicerad Uppdaterad

Rysslands kommunikationsminister Nikolaj Nikiforo har enligt den ryska tidningen RBC (och eftersom de flesta ryska tidningar är mer eller mindre Kremlinkontrollerade kan vi utgå från att det är officiellt) gått ut med att Ryssland ska satsa på att utveckla ett eget operativsystem för mobiltelefoner.

Drivkrafterna är två. Dels försöker man, efter de hårdnande sanktionerna från väst efter annekteringen av Krim, göra sig mindre beroende av teknologi från väst. Enligt kommunikationsministern är 95 procent av all teknologi i Ryssland i dag utländsk, och man vill få ner siffran till 50 procent.

Det andra skälet är att man oroar sig för att de amerikanska operativsystemen kan innehålla möjligheter för amerikanska myndigheter att spionera på ryska dito. Något som påstås vara möjligt i dokument läckta av Edward Snowden. För ett år sedan krävde Nikolaj Nikoforo att SAP och Blackberry skulle redovisa sin källkod för dem, något de vägrade.

För att skapa ett eget operativsystem vänder sig nu ryska myndigheter till Jolla och deras system Sailfish. Nu är ju Jolla inte precis ryskt, men det finska företagets operativsystem Sailfish har fördelen att det är helt baserat på öppen källkod, vilket innebär att ryska myndigheter själva kan kontrollera att det är fritt från amerikanska bakdörrar. Representanter för Jolla ska ha träffat representanter för ryska teknikföretag, och ryska regeringen ska ge bidrag till app-utvecklare som styr om sin utveckling från Android och Ios till Jolla.

Det är inte helt klart om Ryssland vill använda Jolla som det är i dag, eller använda det som bas för ett eget operativsystem, där tanken på bakdörrar för spioneri som ryska myndigheter har tillgång till förmodligen är väldigt frestande.

Ryska regeringen kan säkert få myndigheter och företag att byta till Jolla, men det återstår att se om man får med sig privatkonsumenterna.

Källa