Fristående

Så funkar appar i nya Android Wear

Android Wear 2.0 är på gång och nu visar Google lite mer om hur appar fungerar utan smartphone.

Publicerad Uppdaterad

Nyligen släppte Google en förhandsversion för utvecklare av Android Wear 2.0. Förhandstitten för utvecklare är uppe i sin fjärde version nu och vi konsumenter kommer att få se systemet på enheter under början av nästa år. 

Samtidigt med förhandstitten passade Google på att visa upp hur appar fungerar på klockor. Främst utan mobilkoppling, men även genom att demonstrera några av de andra nyheterna i form av tre exempel.


Glide, en videosamtalsapp, kommer kunna sända live från klockan och visa upp din samtalspartner på klockans skärm. Eftersom videosamtal kräver uppkoppling handlar det såklart inte helt och hållet om en fristående app. Samtidigt var det i stort sett Samsungs första generationer av Gear-klockan som senast kunde skryta med en inbyggd kamera, så givetvis behöver du även ha telefonen till hands.


Foursquare är idag en digital stadsguide med restaurangtips, hotell, butikstips och liknande. I sin Android Wear-form ligger betydligt mer av appen på klockan, vilket gör att sökningar och uppstart bland annat kommer att gå betydligt snabbare.


Lifesum, svenska kaloriräknarappen, är den enda som nämns som helt fristående. Med appen ska du snabbt kunna hålla rätt på hur mycket vatten du dricker och även kunna lägga in måltider. Det senare är rimligen från en lista med dina favoriter, eftersom det annars krävs sökning i Lifesums databas online.

Android Wear 2.0 är uppdateringen som ska rädda systemet efter att försäljningen och intresset rasat och många tillverkare dragit ner på takten eller helt enkelt slutat sälja Androidklockor. Medan delar av Android Wear 2.0 känns rätt spännande känns faktiskt Googles egen uppvisning ganska intetsägande.

Hur hade det varit att visa upp en offlineladdad Spotify eller liknande musiktjänst (förvisso konkurrerande med Google Play music, men ändå)? Eller varför inte bara rycka tag i Under Armour och låta dem visa Mapmyfitness eller Endomondo uppkopplat utan telefon i närheten? Sånt där som efterfrågats sen smarta klockor dök upp i bred form helt enkelt. Huruvida bilden från ett videosamtal kan synas på urtavlan eller ej känns mer teknikdemo än något som faktiskt känns användbart eller speciellt säljande för smarta klockor.