https://www.mobil.se/nyheter/s-kerhetsuppdatering-gav-s-mre-batteritid
564406
Androidbugg?

Säkerhetsuppdatering gav sämre batteritid

Många användare rapporterar att de fått sämre batteritid efter att ha installerat novembers säkerhetsuppdatering till Android.

Säkerhetsuppdateringar till Android brukar normalt sett vara en ren rutinåtgärd. De görs en gång i månaden och ser till att alla kända säkerhetsluckor i systemet är tilltäppta, men medför normalt sett inga märkbara förändringar i systemet.

Nu verkar det dock som Google haft otur med säkerhetsuppdateringen för november, för ett flertal användare har på Reddit, XDA Forum och Googles utvecklarforum rapporterat om drastiskt försämrad batteritid för telefonen efter att de installerat säkerhetsuppdateringen. De flesta användare som rapporterat har någon av Pixel-mobilerna, men även användare med Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy Note 8 och Oneplus-mobiler har rapporterat. Spridningen av vilka som har problemet säger nog mer om vilka tillverkare som skickat ut novemberuppdateringen än vilka som riskerar att drabbas. På redaktionen har vi inte dock inte märkt av detta på någon av mobilerna med säkerhetsuppdateringen.

Buggen verkar vara kopplad till Play Services, som enligt uppgift drar ur batteriet 30 - 90 procent på ett par timmar, om telefonen är uppkopplad mot wlan. Kortsiktigt verkar det hjälpa att rensa data sfån Play Services och stänga av wifi, men än finns det ingen fix för den som råkat ut för problemet.

Härom dagen rapporterade vi om användare av Samsungtelefoner som inte längre kunde snabbladda efter säkerhetsuppdateringen. Det är förmodligen inte ett relaterat problem eftersom det rörde sig om oktobers säkerhetsuppdatering och endast Samsunganvändare verkar vara drabbade. Däremot har buggen klara likheter med ett problem som förhandsexemplaren av Huawei Mate 10 Pro råkade ut för. Denna bugg fixade Huawei i en uppdatering långt innan telefonen började säljas, så det var bara vi mobiltestare som drabbades av den, men det kan betyda att Huwaei sitter inne med lösningen på vad som orsakade buggen och hur den kan åtgärdas.

Källa