https://www.mobil.se/nyheter/sa-foljer-du-arets-upplaga-av-apples-utvecklarkonferens-wwdc-ikvall
567097
Nyheter
Operativsystemen väntas få allt fokus

Ikväll 19:00: Nya IOS 13, Watch OS + mer – här följer du Apples lansering

Då var det återigen dags för ett gigantiskt Applespektakel, då den årligen återkommande utvecklarkonferensen WWDC i 2019 års upplaga drar igång ikväll klockan 19 svensk tid. Och keynoteanförandet kan man som vanligt följa live.

Apples årligen återkommande utvecklarkonferens WWDC är just en utvecklarkonferens och inget annat. Att fokus således ligger på mjukvara (läs: primärt de operativsystem som finns i Apples ekosysytem) är inte så konstigt. Apple har vid ett antal tillfällen under senare år även smugit in presentationer av ny hårdvara, något som gjort att många kommit att förvänta sig nya prylar från den amerikanska it-jätten varje gång det vankas WWDC. Att det skulle presenteras någon ny hårdvara i år är emellertid osannolikt, inte minst då Apple redan offentliggjort en rad produkter under våren. Möjligen får vi se en ny version av Apples mest kraftfulla dator Mac Pro, men att någon annan hårdvara skulle förekomma är mindre troligt. Istället lär den nya versionen av Apples mobila operativsystem, IOS 13, bli det stora dragplåstret.

Mörkerläge

IOS 13 ska enligt förhandsuppgifterna bli en väsentligt mycket mer omfattande uppdatering än vad IOS 12 blev. Ett mörkerläge, Siri-stöd för tredjepartsappar, ny fönsterhantering för Ipad, en uppdaterad hemskärm och fler skärmtidsfunktioner hör till de mer intressanta nyheterna som det cirkulerat rykten om. När det gäller Mac OS förväntas Apple överge 18 år gamla Itunes som mediahubb och istället satsa på separata appar för alla funktioner som mjukvaran hanterar idag. Mer information om Project Marzipan, som gör det enkelt för IOS-utvecklare att få sina appar att fungera även på Mac OS, väntas också. På Watch OS-sidan förväntas en egen appbutik att dyka upp, samt nya Apple-appar som bland annat en kalkylator. Nyheter kring Apple TV-operativsystemet Tv OS förväntas självfallet också presenteras. 

Enklare att streama nu

För den som vill följa keynoteanförandet live så är det inte riktigt så krångligt som det varit tidigare. Evenemanget startar klockan 19 svensk tid, och det enklaste sättet att streama det hela är att gå till Apples officiella sajt för WWDC och titta där. Numer krävs inte att man använder Safari för att det ska fungera att se på en Mac-dator, utan evenemanget ska gå bra att följa även med andra webbläsare som exempelvis Chrome eller Firefox. Använder man en pc för att streama eventet så ligger däremot rekommendationen att använda webbläsaren Edge fast. På mobilsidan behövs en Iphone (eller Ipad) med IOS 10 eller senare. Den som har en Apple TV kan även följa sändningen via den officiella event-app som finns på plattformen. WWDC 2019 kommer även att streamas via Youtube. Eventet brukar bli ganska långdraget (inte sällan runt två timmar), så det är bara att bulla upp och hänga med fram till 21-snåret. Vi kommer självfallet att rapportera från WWDC även här på Mobil.