https://www.mobil.se/nyheter/sailfish-os-lanseras-i-version-30-har-obefintlig-marknadsandel
566165
Nyheter
Vägrar ge upp

Sailfish OS lanseras i version 3.0 – har obefintlig marknadsandel

Den tredje versionen av Sailfish OS har just lanserats och den nya versionen innebär förbättringar inom bland annat gränssnitt, prestanda, kamerafunktioner och kryptering.

Detaljerna kring Sailfish OS 3 kommer att presenteras senare idag och presentationen kan man följa i klippet nedan.

Sami Pienimäki som är VD för Jolla som står bakom Sailfish ser Sailfish 3 som ett nytt kapitel för Sailfish-rörelsen och poängterar att man är ett europeiskt och fristående alternativ till de etablerade amerikanska jättarna.

– Med Sailfish 3 står vi bättre rustade än någonsin att hjälpa både stater och företag att bygga säkra mobila lösningar. säger han.  

VD:n framhåller även att man arbetar för att etablera Sailfish som en regional lösning i Ryssland, Kina och Latinamerika. Trots att man inte nått någon större framgång ännu finns det planer på expansion till flera regioner.

Rötter hos Nokia

Sailfish OS har sina rötter i Nokias gamla system Meego som användes i till exempel Nokia N9. Sailfish OS gjorde entré i mobilen Jolla, men har sedan dess istället utvecklats till ett fristående operativsystem och riktar sig framförallt till lokala aktörer som företag och myndigheter med speciella krav som samtidigt inte vill vara beroende av Ios eller Android.

Rysk myndighetsmobil

Bland partners som lyfts fram finns ryska Open Mobile Platform Ltd som efter ett uttalat stöd från kommunikationsministeriet i Ryssland arbetar på en skräddarsydd lösning för ryska marknaden. Sailfish är enligt egen utsago det enda mobila operativsystemet som har certifierats för användning i ryska myndigheter, men någon skarp användning har ännu inte meddelats, det hela är fortfarande under utveckling och ”första kunderna presenteras inom kort”.  2016 släpptes den första smartphone med Sailfish OS installerat från start. Intex stod bakom men det var i begränsad skala och enbart på den indiska marknaden.

Kan installeras på Sony Xperia

Vid sidan om satsningen för att locka organisationer att använda systemet finns även möjlighet för privatpersoner att själva installera operativsystemet Sailfish OS på en av de Sony-mobiler som stöds. Idag kan man prova det här gratis, och installera det på en Sony Xperia XA2, men då får man inget stöd för att köra Android-appar.