För nedladdning idag

Sailfish OS nu för nedladdning till Xperia X

Den som är intresserad av ett alternativ till Ios och Android har just fått ett nytt alternativ. Idag gör Jolla sitt Sailfish OS tillgängligt för Sony Xperia X.

Publicerad:

11 okt 2017 - 06:29

Uppdaterad:

11 okt 2017 - 06:29

Istället för att göra egna telefoner och surfplattor som Jolla tidigare försökte fokuserar företaget sedan ett par år helt på att erbjuda sin mjukvara, operativsystemet Sailfish OS till tredjepartstillverkare. Man gör det med löften om ett intuitivt gränssnitt, men även med möjligheter att skräddarsy mjukvaran till specifika önskemål och fokusera på öppen källkod och säkerhet för den som inte vill vara helt i händerna på jättar som Apple och Google. Det var under årets mobilmässa i Barcelona i början av året som Jolla berättade om sin satsning på att göra Sailfish tillgängligt på Sony Xperia X och efter en försening så har man meddelat att mjukvaran ska finnas klar för nedladdning idag den 11 oktober.

Med start idag så erbjuder Jolla alltså användare av Sony Xperia X att köpa och ladda ner Sailfish för att använda på den telefonen. Man börjar med att erbjuda endast de som ekonomiskt stöttat utvecklingen av bolagets surfplatta Jolla Tablet, men sedan ska även andra kunna välja Sailfish och installera på sin Xperia X.

Svepgester ska förenkla

Gränssnittet i Sailfish är uppbyggt mycket kring svepgester. Du har appaviserongar samlade på en skärm, alla aktiva appar i miniatyrform på startskärmen bredvid, vilket ska göra det enkelt att växla mellan olika applikationer och du får fram alla appikoner genom att svepa upp från botten av skärmen. Apptillgången räddas genom att Sailfish stödjer installation av vanliga Android-appar.

Lanseringen av Sailfish för Sony Xperia X är det Jolla själva som står bakom om man har gjort det så enkelt man kunnat för den som är intresserad av att installera mjukvaran även om det fortfarande krävs ett visst tekniskt kunnande. Priset för Sailfish till Xperia X är 49 Euro, motsvarande cirka 480 kronor och då är momsen inkluderad. För att installera mjukvaran krävs att man först låser upp sin Xperia X, installerar den nya mjukvaran med hjälp av en PC med Windows och även om Jolla erbjuder vägledning så anger man att ett visst tekniskt kunnande kan krävas. 

Jolla lovar sedan mjukvaruuppdateringar i ett år efter köpet med möjlighet till förlängning.

.

.

 

.