Annons

Säkerhet

Säkerhetsfirma: Ökat antal skadliga appar under 2019

Säkerhetsföretaget Trend Micro har i sin senaste rapport visat att antalet skadliga appar ökade under 2019, medan andra typer av hot har minskat efter säkerhetsarbete med operativsystemen.

Publicerad Uppdaterad

Säkerhetsföretaget Trend Micro har släppt en rapport som visar hur utvecklingen av säkerhetshoten mot smartphones och mobila enheter har förändrats under de senaste åren. Enligt rapporten menar de att antalet utpressningsattacker har minskat förhållandevis kraftigt från 2018 till 2019. Det här beror troligen på säkerhetsuppdateringar i olika operativsystem, menar Trend Micro.

Något som istället har ökat är mängden skadliga appar. Här står Android för merparten, hela 97,3% av de skadliga apparna var för Android. Trend Micro säger att de upptäckte över 30 miljoner skadliga appar förra året, varav 78000 i Google Play.

Attacker mot mobila enheter ökar

Trend micros rapport visar också att kriminella nu i stor utsträckning väljer att rikta sig mot mobila enheter istället för datorer, som  var vanligare tidigare. Det här beror så klart på att vi har allt mer känslig information i våra smarta enheter vilket gör dem utsatta för attacker av olika slag.

Det har också blivit vanligare att kriminella använder sig av skadlig programvara som inte kräver användarinteraktion för att vara aktiv. Man har hittat skadliga appar som laddat ner filer, tagit skärmdumpar, spelat in både ljud och video samt installerat APK’er. Det här gör det ännu svårare att veta om man har blivit utsatt och information kan stjälas från din enhet länge utan att du märker något. 

Källa