Ny Windowsmodell

Samsung Ativ SE officiell

Samsung släpper en ny Windows Phone-lur drygt 1,5 år efter att de släppte den första Ativ.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Ativ SE (Second Edition) är i dagsläget enbart officiellt för amerikanska Verizon, men vi jagar svenska Samsung för att se hur de svenska planerna ser ut. Åtminstone här i väst var det i november 2012 som Samsung senast släppte ifrån sig en Windowstelefon, vilket antagligen säger en del om vad företaget tycker om systemet då de släpper Androidlurar i massor.

Förhoppningsvis ändrar Ativ SE på den historien. Telefonen levereras absurt nog enbart med Windows Phone 8 istället för nyligen utannonserade 8.1, men vi förutsätter att en uppdatering är på väg. Ativ SE verkar heller inte vara en tvillingmodell till Galaxy S5 som den första modellen, Ativ S, var till Galaxy S3. Ett Snapdragon 800-chip med fyra processorkärnor på 2,3 gigahertz och två gigabyte arbetsminne sitter på insidan tillsammans med 16 gigabyte lagringsutrymme och plats för minneskort. Baksidan av luren innehåller en kamera på 13 megapixel och framsidan är begåvad med en Super Amoled-skärm på fem tum och med 1920 x 1080 pixel i upplösning.

Utöver det återfinns Samsungs Watchon-app (oklart om det finns en ir-sändare inbyggd) tillsammans med NFC och en bunt andra appar från Samsung. Vi kan helt enkelt säga att Ativ SE är en Windowsvariant av Galaxy S4+ som släpptes under hösten snarare än en tvilling till den rådande toppmodellen. 

Verizons prislapp utan abonnemang landar på 599 dollar, så om den dyker upp här i Sverige kan vi gissa på att den kommer att kosta någonstans strax över 5 000 kronor.