Annons

Förnekar att man ligger bakom

Samsung bemöter uppgifterna om industrispionage

Efter att chipptillverkaren ASML:s vd Peter Wennink indirekt pekat ut Samsung som ansvariga för det industrispionage man råkat ut för, så går nu Samsung ut och förnekar att man skulle vara skyldiga.

Publicerad Uppdaterad

Det var bara häromdagen som den nederländska chipptillverkaren ASML:s vd Peter Wennink gick ut och förnekade uppgifter om att den kinesiska staten låg bakom det industrispionage man blivit utsatta för. Wennink hänvisade till en extern utredare som kommit fram till att det handlade om en kund till ASML. Wennink ville inte nämna kunden vid namn, men sade att det var ”företagets största koreanska kund” som var ansvariga. Flera bedömare menar att det är uppenbart att det handlar om Samsung, bland annat mot bakgrund av att det påstås vara ASML:s enda större koreanska kund. Andra faktorer som pekat på att det skulle kunna handla om just Samsung är att det delvis Samsungägda företaget Xtal har lyckats ta kunder från ASML med teknologi av samma slag som den som stulits. 

”Vår relation är fortsatt stark”

Men nu har Samsung kommit med ett uttalande till den nederländska sajten Let's Go Digital, där man förnekar all inblandning. ”Vi har gjort det till en topp-prioritering att skydda och respektera andra immateriella rättigheter. Vi är djupt besvikna över medias rapportering, och att man både antagit eller till och med utgått från att Samsung varit inblandade i felaktigheter gentemot ASML, vilket inte är sant. Även om vi inte kan avslöja detaljerna i våra affärsöverenskommelser, så har vi vidtagit åtgärder för att följa alla lagar och regleringar i utvecklingskontraktet med Xtal, vilket bland annat involverar en klausul som förbjuder illegalt användande av tredje parts immateriella rättigheter. Ingen av de produkter som är resultatet av vårt samarbete med Xtal inkräktar på ASML:s immateriella rättigheter. Vi vill klargöra, till skillnad från medias rapporter, att vår relation med ASML är fortsatt stark” skriver Samsung. 

Källa