https://www.mobil.se/nyheter/samsung-forlorar-stora-pengar-pa-usas-huawei-embargo
567254
Nyheter
Ser en minskad orderingång

Samsung förlorar stora pengar på USA:s Huawei-embargo

Det är inte bara Huawei och amerikanska företag som säljer till Huawei som förlorar på den amerikanska regeringens embargo. Även koreanska Samsung lider ekonomisk skada.

De kvartalssiffror som Samsung kommer att bjuda på inom kort kommer bland annat att visa att även den koreanska elektronikjätten nu drabbats av det handlesembargo som USA infört mot kinesiska Huawei. Anledningen är att Samsiungs största inkomstkälla är minneschipp, och leveranserna av chipp till just Huawei har minskat kraftigt under den senaste tremånadersperioden, som en direkt följd av restriktionerna. Samsung har därför dragit på sig ett mycket stort lager med chipp, som man nu tvingats sänka priserna på för att bli av med. Samsungs vinst kommer till 67 procent från försäljningen av chipp, och Huawei är världens näst största telefontillverkare, så det är inte så konstigt att det amerikanska handelsdepartementets svartlistning får effekter även för Samsung. 

Å andra sidan finns det även en del ljuspunkter med embargot för Samsungs del. Den internationella försäljningen av Huaweis telefoner har förstås gått ned kraftigt till följd av osäkerhet bland konsumenterna, och många har sannolikt valt att slå till på någon av Samsungs Galaxy-modeller istället för att köpa en ny Huaweitelefon. Analytikern Song Myung-sup vid Hi Investment & Securities hävdar att Samsung skulle kunna sälja uppåt 37 miljoner fler smartphones som en följd av embargot. 

Annons

Ämnen