Allt Samsung lanserade på Unpacked: Galaxy S22 och Tab S8

Samsung Galaxy S22-serien: Här är våra första intryck

Samsung har släppt inte bara Galaxy S22, S22 Plus och S22 Ultra med S-Pen utan även surfplattorna i Galaxy S8-serien. Vi har fått titta närmare på alla de nya produkterna för ett snabbt första intryck.

Publicerad Uppdaterad

Alla de tre nya telefonerna i S22-serien drivs av Samsungs eget systemchip Exynos 2200 med framförallt förbättrad grafikprestanda. Även om alla telefonerna gav oss ett snabbt intryck är detta så klart något vi ska utforska i detalj när vi inom kort får möjlighet att testa telefonerna mer ingående. Enligt Samsung själva så har systemchippet inte bara inverkan på prestanda utan klart märkbart även på batteritid. Tillsammans med nyheter som att telefonerna pausar wifi i korta stunder då det inte används ska batteritiden vara betydligt längre än en dag. Det här har vi så klart inte haft möjlighet att testa under den korta stund vi bekantat oss med telefonerna nu, men det blir intressant att utvärdera i det fullständiga testet. 

Det var i samband med det strömmade lanseringseventet där telefonerna visades upp som vi på plats i Stockholm fick bekanta oss med telefonerna och surfplattorna, då i förproduktionsexemplar. Vi har spenderat en kort stund med alla de nya enheterna, tillräckligt lång tid för att kunna sammanfatta de viktigaste intrycken.

Ultra givet flaggskepp

Flaggskepet i teorin, och som det känns även i praktiken, är så klart Galaxy S22 Ultra, nu med plats för S-pen. Det bästa från Note- och tidigare S-serier i en och samma telefon.

Den här telefonen reagerar snabbt och har ärvt många funktioner från tidigare Note-serien och vässat några ytterligare. Pennan ger bra och direkt respons när man skriver på skärmen och jag kan även skriva direkt på låsskärmen i Always on Display, utan att först behöva låsa upp skärmen alltså. Jag uppskattar särskilt att telefonen kan tolka skrivstil till text du kan redigera och det fungerar bra dels med svenska och dessutom utan att man behöver skriva särskilt tydligt. Telefonen fattar även slarvigt skriven text i många fall. 

En annan nyhet med S22 Ultra är det förbättrade nattläget i kameraappen. Det ska aktiveras automatiskt när motivet är tillräckligt mörkt för att kräva det. Efter att ha letat en tillräckligt mörk plats riktar vi kameran rätt upp mot himlen på Sergels Torg och då aktiveras nattläget. Det går dock samtidigt att se att de ljusa detaljerna i bilderna, i detta fall obelisken och neonljus, blir klart överexponerade, men det här är något vi får testa vidare när ett färdigt ex av telefonen kommer för test. Ute på Sergels Torg får vi även tillfälle att testa S22 Ultras Space Zoom och med den lyckas vi få en bra närbild på månen i 100x zoom. Det som här särskilt märks är att det går bra att pricka rätt precis på månen utan att skakningar försvårar. Telefonen har bra stabilisering som gör det lätt att ta bra bilder även när vi använder zoomen maximalt. 

S22 Ultra har sällskap i serien av de mindre Galaxy S22 Plus och Galaxy S22. De skiljer sig från flaggskepet i formgivning och format, men har samma systemchipp. Kameramässigt har faktiskt S22 och S22 Plus samma kamerauppsättning, så valet dem emellan handlar främst om storlek. 

Surfplattorna gör också entré

Just storleken är påtaglig när vi tittar närmare på Samsung Galaxy Tab S8 Ultra. Den är tunn i formatet, men väldigt stor, utrustad med en storslagen skärm på hela 14,6 tum. Den har även en sensorpanel som bryter in i skärmen, för de två selfiekamerorna som ska se till att du och de du är tillsammans med hamnar i bild allihopa vid videosamtal. Även här finns liksom i S22 Ultra penna och med ett tangentbord till blir Tab S8 Ultra en potent laptopersättare. Tab S8 är lite mer normal i storleken med sin 12,4 tumsskärm och minsta plattan, med lcd istället för oled är Tab S8 på 11 tum.

Du hittar mer information om alla de lanserade produkterna i länkarna nedan och inom kort ska vi även få in dem för test för att kunna dra mer långtgående slutsatser.