Ligger bakom 7 av 10 telefoner på listan

Samsung mest populära märket bland klon-tillverkarna

Kloner av populära mobiltelefoner är dessvärre ett ganska utbrett fenomen här i världen. Och det är Samsungs telefoner som står högst i kurs bland klontillverkarna. Det visar färska siffror från benchmarkingsajten Antutu.

Publicerad Uppdaterad

Det är lätt att skratta åt klonade versioner av mobiltelefoner, så länge de är dåligt gjorda. Desto mindre kul är det när kopiorna knappt går att skilja från originalen de är baserade på. Sådana kloner finns nämligen också, även om de av naturliga skäl inte får lika mycket uppmärksamhet som de klantigaste försöken att lura oss konsumenter. Nu har benchmarkingsajten Antutu tagit fram statistik som visar vilka telefonmodeller som varit mest populära att klona under 2017, med utgångspunkt från vilka fejk-enheter som påträffats mest hos Antutu. Och det är Samsung som är i särklass mest populära bland klontillverkarna. Inte mindre än sju av tio telefoner på topp 10-listan utger sig för att vara tillverkade av den koreanska elektronikjätten trots att tillverkaren egentligen alltså är någon helt annan. 

Galaxy S7 Edge i topp

Det är en europeisk klontillverkare som tagit fram den vanligast förekommande klonen hos Antutu, närmare bestämt en fejkversion av 2016 års flaggskeppstelefon Galaxy S7 Edge. Samma telefonmodell står även att finna på andraplatsen, men då i en version framtagen av en asiatisk klontillverkare. På tredje plats kommer den ordinarie versionen av Galaxy S7. Utöver Samsung-modeller av olika slag så är det tre tillverkare som letat sig in på topp tio: Apples Iphone 7 Plus hamnar på en femteplats, Oneplus har sin 3T på sjunde plats och Xiaomi får se sin Mi 5 i förfalskad version i sådan utsträckning att det räcker till en åttondeplats. Det är totalt 2,64 procent av alla telefoner som benchmarktestats hos Antutu som varit kloner. Klonindustrin verkar inte visa några tecken på att minska heller. Tvärtom så ökar problemet i omfattning för varje år. Kloner av kommande Galaxy S9 och S9+ finns till och med redan på marknaden, trots att telefonerna inte ens offentliggjorts ännu. 

Källa