Jättarna stödjer FTC

Samsung och Intel tar strid mot Qualcomm

Den amerikanska myndigheten FTC slår ned på att Qualcomm inte vill licensiera sina patent till andra tillverkare, något som nu både Intel och Samsung ställer sig bakom.

Publicerad:

15 maj 2017 - 15:43

Uppdaterad:

15 maj 2017 - 15:43

Amerikanska FTC (Federal Trade Commission) kan liknas vid det svenska Konsumentverket, och har bland annat till uppgift att skydda konsumenterna i USA mot monopol av olika slag. Nu har man slagit ned på att chippjätten Qualcomm vägrar att licensiera flera av sina patent till andra tillverkare, något som man menar hämmar konkurrensen på chippsidan. Och nu har man fått officiellt stöd av två riktiga tungviktare inom segmentet, nämligen Intel och Samsung. Båda företagen har nu lämnat in sitt skriftiliga stöd till FTC i ärendet. 

Avgörande patent

Några av de patent som Qualcomm sitter på anses vara helt avgörande för moderna smartphones. Intel skriver i sin inlaga att man anser att Qualcomms hållning är direkt skadlig för industrin och undergräver konkurrensen på ett sätt som gör att smartphone-tillverkarna mer eller mindre tvingas köpa sina chipp från Qualcomm. Samsung hävdar att det är av samma anledning som den koreanska elektronikjättens egna Exynoschipp endast sitter i Samsung-telefoner. Qualcomm hävdar att anklagelserna är direkt felaktiga och fulla av vanföreställningar. En hård strid är nu sannolikt att vänta.

.

.

 

.