https://www.mobil.se/nyheter/samsung-patent-m-jligg-r-100-procent-kantfri-sk-rm
564659
Nyheter
Kan ”gömma” komponenter under skärmen

Samsung-patent möjliggör 100 procent kantfri skärm

Samsung har tagit patent på en lösning som medger att man skapar helt och hållet kantfria skärmar. Detta genom att med hjälp av en sinnrik lösning gömma komponenterna under skärmen.

Många smartphone-tillverkare ställs idag inför ett dilemma. Samtidigt som man helst vill att hela frontstycket ska vara en enda stor skärm, så ska man samtidigt försöka tränga in en massa komponenter, som exempelvis kameralinser, högtalare, fingeravtrycksläsare och sensorer av olika slag. Det slutar med att man kompromissar, antingen genom att förse enheterna med kanter uppe och nere, eller genom att på Iphone X-manér skapa en ”flärp” där komponenterna kan husera. Men Samsung har en egen idé, som man uppenbarligen spånade fram redan 2016. Det visar ett patent som nu uppmärksammats av den nederländska sajten Letsgodigital

Små hål i skärmen

Med hjälp av en sinnrik lösning med oerhört små perforerade hål i skärmen kan komponenterna fungera även om man döljer dem under den. På så vis kan man – åtminstone rent teoretiskt – ”gömma” komponenterna i skärmen. Även om Samsungs lösning såg dagens ljus redan 2016 så tycks man inte ha släppt idén, för man jobbar fortfarande med att utöka patentet till att omfatta fler delar av världen. Möjligen har man således någonting på gång. Samsung har ju som bekant en rätt gedigen historik när det gäller nya och banbrytande skärmlösningar.