Ska ge prestandaskjuts med 10 procent

Samsung redo att producera 5-nanometerschipp

Samsungs 7-nanometersprocess är knappt torr bakom öronen, men den koreanska jätten har redan börjat testa tillverkning av 5-nanometerschipp.

Publicerad Uppdaterad

Samsung håller sig oneklligen i framkant på chippsidan. Det var alldeles nyligen som man kickade igång produktionen av 7-nanometerschipp. Och nu meddelar bolaget att man står i startgroparna med 5-nanometersteknologi. Tester har inletts och de första smartphonemodellerna med chippen förväntas dyka upp under andra kvartalet 2020. Jämfört med 7-nanometerschippen så kommer 5-nanometerschippen att sluka 20 procent mindre resurser samtidigt som de medger en prestandaökning med runt 10 procent. För att sätta saken lite i perspektiv så kan inte mindre än 2 000 5-nanometerstransistorer få plats på bredden på ett mänskligt hårstrå.

Den här utvecklingen är förstås kostsam för tillverkarna. Global Foundries har till exmepel meddelat att man ska sluta med 7-nanometerstillverkning eftersom det helt enkelt är för dyrt. Samsungs investering i en 7-nanometerslina har kostat motsvarande nästan 60 miljarder kronor. Utöver Samsung så har även chippjätten TSMC nyligen visat upp en prototyp på ett 5-nanometerschipp.

Intel har däremot halkat efter rejält och började alldeles nyligen tillverka 10-nanometerschipp. Å andra sidan är det skillnad på nanometer och nanometer, och Intel får in fler transistorer per yta i sin 10-nanometersprocess än konkurrenterna. Men det råder inget tvivel om att Intel haft problem, då man efter flera års utveckling var tvugna att skrota sitt arbete och börja om med sin 10-nanometersprocess.

Källa