Annons

LPDDR5 DRAM

Samsung släpper snabbare minneskretsar

Samsung har börjat tillverka de första i en ny generations minneskretsar som kan påverka mobilens hastighet märkbart.

Publicerad Uppdaterad

Vi är vana i att använda mobilens chipset som prestandamått när det kommer till nya mobiltelefoner. men det är långt ifrån det enda som påverkar mobilens prestanda. Om mobilen inte klarar att skyffla data tillräckligt snabbt till och från minnet blir det flaskhalsen som styr prestanda.

Vi kan därför se fram emot ännu en källa till prestandaförbättringar nästa år, då Samsungs nya minneskretsar kommer att dyka upp i mobiltelefoner. Företaget har börjat producera minneskretsar på 8 gigabit med den nya LPDDR5-tekniken.

Den i dag bästa standarden är LPDDR4-standarden, som lanserades 2014. LPDDR5 ska erbjuda en maxximal dataöverföringshastighet som är drygt 50 procent högre än för LPDDR4. Den huvudsakliga orsaken till förbättringen är att LPDDR5-kretsarna tillverkas i en mer finmaskig halvledarprocess, 10 nm, mot 20 nm för LPDDR4.

Kanske minst lika viktigt är att de nya minneskretsarna ska dra 30 procent mindre ström än föregångarna. Dessutom ska de ha ett "djupt viloläge" som skär ner på strömförbrukningen ytterligare när telefonen är i viloläge. Detta läge ska vara 50 procent mer energieffektivt än det strömsparläge som finns i dagens bästa minneskretsar.

Samsung säger att man kommer att påbörja massproduktion "i takt med efterfrågan från kunderna", som är både Samsung själva och andra mobiltillverkare. Man ger ingen tidtabell, men vi kan nog räkna med att minneskretsarna kommer att börja dyka upp i nästa års toppmodeller, till exempel Samsung Galaxy S10, och förmodligen även Oneplus 7, då företaget alltid varit månt om att markera att de har snabbast tillgängliga minneskretsar.

Källa