Böjd LCD

Samsungs böjda skärmar får konkurrens

Japan Display har utvecklat en LCD-skärm som kan användas till böjda displayer som blir billigare än de i Samsungs Edge-modeller.

Publicerad Uppdaterad

Hittills är det i princip bara Samsung som bygger mobiltelefoner med krökta skärmar. En orsak är att det bara är Oledskärmar som gått att böja. Oled står för organiska lysdioder och består i princip av små färgade mikrolampor, medan vanliga LCD-displayer har färgfilter i flytande kristall med belysning bakom. Oledskärmar är än så länge betydligt dyrare och tillgången är begränsad. Det sägs till exempel att världsproduktionen av Oledskärmar inte skulle räcka till om Apple ville göra en Iphone med Oledskärm.

Men om Apple vill göra en mobil med krökt skärm ser det nu ut att finnas alternativ, åtminståne från och med nästa år. Det är Japan Display, en av underleverantörerna till just Apple, som presenterat en böjbar LCD-skärm. Hemligheten är att man lyckats göra skärmens baksida i plast i stället för som tidigare i glas. Skärmen är på 5,5 tum och har upplösningen 1920 x 1080 pixel, så den passar nog inte riktigt Apples specifikationer men kan vara intressant för andra tillverkare som vill göra billigare modeller med krökt skärm.

Förutom att ge skärmar med alternativa former ser Japan Display även möjligheter att använda tekniken för att göra skärmar som inte spräcks när man tappar dem. Det skulle i så fall krävas att även det yttre skyddande lagret är i plast i stället för som vanligast nu Gorilla Glass. Det påminner om den lösning som Lenovo gjort med sina Moto Force-mobiler med okrossbar skärm (men Oled-display). Nackdelen med okrossbara skärmar är förstås att de repas desto lättare, vilket är orsaken till att vi en gång i tiden (2012 för att vara exakt) gick ifrån plastskärmar till förmån för glas.

Källa