Galaxy S gör entré med Android 2.1

Samsungs nya med jätteskärm

Den senaste versionen av Android, den som heter 2.1 och sitter även i Googles egna Nexus One ska tillsammans med en stor pekskärm på hela fyra tum pryda Samsungs senaste Androidmobil Galaxy S.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte bara storleken på skärmen som gör att den utmärker sig, för den är av typen Super Amoled, samma skärmtyp som sitter i Samsung Wave som lanserades i februari. När man tittar på funktioner innebär Android att man har lika bra tillgång till internettjänster i telefonen som man har de vanliga funktionerna att ringa och skicka sms. Det är i alla fall det Samsung påtalar, att tjänster som Facebook blir enkelt åtkomliga. Utöver att gå in direkt där så integrerar Samsung en rad sociala tjänster i det man kallar Social Hub som binder samman kontakternas uppgifter på ett ställe.

Tittar man på de vanliga menyerna så skiljer sig Samsung från många andra mobiler med Android. Gränssnittet man lagt i Galaxy S är det man kallar Touchwiz 3.0 och det har likheter med Samsungmobiler med andra plattformar i grunden, inte nödvändigtvis Android alltså. Precis som i andra Androidmobiler kan man dock själv anpassa telefonen bland annat genom att ladda ner olika widgets och program från Googles programbutik Market.

Fakta Samsung Galaxy S

Mått: 64 x 122 x 10 mm

Vikt: 118 gram

Skärm: 4 tums pekskärm, super amoled med 480 x 800 pixel

Kamera: 5 megapixel och videoinspelning i HD-kvalitet (1280 x 720 pixel och 30 bilder per sekund). Videosamtal i VGA (640 x 480)

Minne: 8 GB internt och plats för minneskort micro-sd upp till 32 Gb

Processor: 1 Ghz

Övrigt: Bluetooth 3.0, usb 2.0, wlan 802.11 b/g/n

Pris: ca 6500 kronor