Exynos 7 Octa

Samsungs nya systemkrets lanserad

Samsung har offentliggjort den systemkrets som väntas sitta i Galaxy S6.

Publicerad Uppdaterad

Bara för att man skickat ut en pressrelease om att man lanserat något behöver man inte presentera några fakta, verkar Samsung tycka.

Det är alltså chipsetet Exynos 7 Octa (eller Exynos 7420) som presenteras i en koreansk pressrelease. Chipsetet har dykt upp i prestandatester som tyder på att det kommer att vara något i hästväg, och allt tyder på att det är detta chipset som kommer att driva den kommande Galaxy S6, snarare än Qualcomms Snapdragon 810 som kommer att finnas i de flesta andra toppmodeller.

Det konkreta man har att berätta är att chipsetet är tillverkat i en 14-nanometersprocess snarare än 20 nanometer som är standard i dag. Siffran anger bredden på ledarna i kretsen och är alltså ett slags mått på hur små kompontenterna på kretsen kan göras. Mindre ledare innebär förutom att man får in mer på samma kretsyta kortare avstånd mellan komponenterna vilket i sig höjer hastigheten, och lägre strömförbrukning.

Samsung anger alltså att den nya processen i sig ger 20 procent högre prestanda till chipsetet, men kanske ännu viktigare är att den samtidigt sänker energiförbrukningen med 30-35%.

Den 1 mars har Samsung sin presskonferens där man troligen lanserar Galaxy S6, och då lär vi få se mer av Exynos 7 Octa.

Källa