https://www.mobil.se/nyheter/samsungs-tv-apparater-far-stod-for-airplay-2-och-film-via-itunes
566411
Nyheter
Ett oväntat drag från Apple

Samsungs tv-apparater får stöd för Airplay 2 och film via Itunes

Att skicka bilder, ljud eller videoklipp till en tv-skärm via Apples Airplay-protokoll har tidigare krävt att man haft Apple-hårdvara inkopplad. Men den tiden tycks nu vara svunnen. Samsung har nämligen i samband med CES-mässan i Las Vegas meddelat att deras nya tv-apparater kommer att få stöd för Airplay 2.

Om du mot all förmodan skulle vara obekant med Airplay, så är det Apples proprietära streamingprotokoll för överföring av media till extern elektronik, som exempelvis förstärkare eller tv-apparater. Teknologin används i huvudsak för att visa olika typer av innehåll på en teve. Googles motsvarighet är Chromecast. Men för att till exempel kunna spegla sin telefon på tv:n hemma i vardagsrummet så har man så här långt varit hänvisad till att ha Apples egen hårdvara inkopplad, antingen i form av en dator eller smart-tv-lösningen Apple TV. Men nu tycks Apple göra något för företaget mycket ovanligt, nämligen att låta andra tillverkare implementera stöd för Airplay i tv-apparater. Man börjar med ett samarbete med Samsung, vars nya tv-apparater kommer att erbjuda stöd för Airplay 2, det vill säga den senaste versionen av Airplay. Stödet rullas ut till smart-tv-apparater i 190 länder. 

Fler tillverkare lär följa

Men det tycks handla om mer än bara Samsung. Apple har nämligen uppdaterat texten om Airplay på sin sajt, och skriver att ”ledande tv-tillverkare kommer att integrera Airplay 2 direkt i sina tv-apparater”. Formuleringen är en tydlig indikation på att fler tillverkare lär följa. Det hela är något anmärkningsvärt, då Airplay sannolikt har spelat en avgörande roll för många som skaffat en Apple TV-enhet. Apple väljer i samma veva även att göra filmer och tv-serier via Itunes tillgängliga i Samsungs tv-apparater, något som med undantag för Windowsbaserade datorer bara varit tillgängligt via Apples egna produkter. Huruvida den möjligheten blir tillgänglig även för andra tillverkare återstår däremot att se.