https://www.mobil.se/nyheter/shazam-for-android-kan-nu-identifiera-all-musik-som-spelas-pa-telefonen
567127
Nyheter
Inte en dag för tidigt

Shazam för Android kan nu identifiera all musik som spelas på telefonen

Alla som använder Shazam regelbundet har säkert reagerat över att appen i vissa fall inte går att använda för att identifiera musik på samma enhet som man kör den på. Men har man en Androidtelefon så är det problemet nu ett minne blott.

Musikidentifieringstjänsten Shazam har utan tvekan gjort mer för både musikindustrin och musiksmaken i världen än de flesta andra musikappar. För den som mot all förmodan inte är bekant med tjänsten, så handlar det om en app som kan identifiera musik via mikrofonen på en mobil enhet och sedan matchar den mot en enorm databas med vågformer, för att slutligen returnera information om vad det är man lyssnar på. Ovärderligt när man hör en bra låt på en klubb eller i en butik och bara måste hitta den på exempelvis Spotify. Ett stort tillkortakommande har dock varit att man i många fall inte har kunnat identifiera musik som spelas på enheten som man kör Shazam på, primärt till följd av att man måste lämna appen där musiken spelas för att öppna Shazam (vilket inte sällan innebär att musiken slutar spelas). Hittar man musik på till exempel Youtube eller Instagram blir det således omöjligt. 

Paradoxalt nog enbart för Android

Men nu lanserar Shazam en lösning i form av något som man kallar för ”Pop Up Shazam”. Det handlar om en liten ikon som ”flyter” ovanpå appen du för tillfället använder (i stil med Facebooks chattbubblor), så att du kan aktivera Shazams identifiering även när du till exempel använder Youtube. Trots att Apple köpte Shazam förra året så tycks funktionen paradoxalt nog vara helt Androidexklusiv, och i nuläget finns inget besked kring huruvida den är på väg även till IOS. Du hittar Pop Up Shazam-funktionen under inställningarna i Shazam-appen och även om den är aktiverad per automatik i den senaste versionen av Shazam så kan du behöva slå av och på funktionen en gång för att den ska aktiveras (åtminstone var det så när vi testade den med en Huawei Mate 20 Pro). 

Ämnen