https://www.mobil.se/nyheter/skype-b-rjar-direkt-vers-tta-tal
556476
Nyheter
Babelfisk-funktioner demonstrerade

Skype börjar direktöversätta tal

Microsoft visar riktigt häftiga nya Skype-funktioner på en utvecklarkonferens. Google translate känns plötsligt hopplöst omodernt.

Har Skype och Microsoft lyckats uppfinna en välfungerande verklig variant av babelfiskarna från Liftarens guide till galaxen eller universalöversättaren i Star Trek? Det verkar så, av en demonstration på en utvecklarkonferens som hölls i Kalifornien under tisdagen att döma. På konferensen visade Microsoft nämligen hur det svenskgrundade ip-telefoniprogrammet Skype ska kunna användas för att under video- eller ljudsamtal direkt tolka det som sägs på ett språk i ena änden, för att spela upp det med en datoriserad röst på ett annat språk i andra änden.

Under demonstrationen lät Microsoft en tysktalande kvinna och en engelsktalande man kommunicera på sitt respektive språk genom Skype, som då direktöversatte konversationen både med text och ljud. Det hela verkade fungera förvånansvärt bra, även om det enligt 9to5mac.com knorrades lite bland tysktalande personer i publiken, vilka konstaterade att korrekheten för översättningen var ganska varierande.

Skype Translator, som funktionen kort och gott kallas, är resultatet av en utveckling som pågått i decennier i branschen och i åratal av Microsofts och Skypes egna utvecklare, uppger Microsofts Gurdeep Pall på företagets blogg. Enligt inlägget är tekniken fortfarande i sin linda, men visionen om en mjukvara som kan översätta alla världens talade språk i realtid tycks i alla fall komma bra mycket närmre med Skypes kommande funktioner.

Spana in demonstrationen själv - visst verkar det häftigt?

Relaterade artiklar

Ämnen