https://www.mobil.se/nyheter/skype-translator-f-r-fler-spr-k
559426
Nyheter
Tyska och Franska

Skype Translator får fler språk

Totalt sex språk stöds nu av Microsofts röst-till-text översättningstjänst för Skype.

I maj förra året visade Microsoft upp sin teknik för översättning av tal som kan implementeras direkt i videosamtal. De som talar med varandra via Skype kan få konversationerna översatta till text, en text som sedan läses upp direkt av en automatisk röst. Demonstrationsvideon som släpptes i maj förra året fick dock rösterna att låta lite väl som robotar och inte direkt som naturligt tal. 

Hur det står med kvaliteten i datorrösterna är fortfarande oklart. Bakom tekniken finns personal från både Skype och Microsoft Translator. Nu har de lagt till ytterligare två språk till sin översättningsmotor; tyska och franska. Totalt stödjer direktöversättningen av tal nu sex språk: engelska, franska, tyska, italienska, mandarin och spanska.

I bakgrunden till Skype Translator ligger en motor som lär sig hur språk fungerar genom hur motorn används. Ju fler användare desto bättre resultat alltså. Sedan Microsoft släppte appen skarpt förra månaden säger de att användandet av appen ökat med 300 procent.

Nytt för appen är också att man tagit sig an ett nytt fokusområde, nämligen att döva kan använda appen för att prata med varandra. Eftersom deltagarnas röster direktöversätts från tal till text så är det möjligt för döva personer att föra samtal med sina röster, de svar som den andra personen ger ser de sen i textform på sina skärmar.

Än så länge finns appen endast till datorer som kör på Windows 8.1. Hur lång tid det tar innan vi ser den här tjänsten i mobilversionerna är ännu oklart. Microsoft sade dock för ett par veckor sedan att de siktar på ett släpp av skrivbordsversionen till slutet av sommaren. Nedan hittar ni förra årets demonstration av tekniken.

Källa