Annons

Studie visar

Smartphones gör oss mer rationella än datorer

Människor tar mer rationella beslut via smartphones än via datorer, visar en färsk studie.

Forskare vid University of London har genomfört en studie som visar att mobila enheter leder till mindre känslomässig problemlösning.

Publicerad Uppdaterad

Den som använder en smartphone tar i regel mer rationella beslut än den som sitter vid en dator. Det visar en färsk studie som forskare vid Univiersity of London nu genomfört och som man publicerat slutsatserna av i publikationen Computers in Human Behavior. Inte mindre än 1 000 personer ingick i den omfattande studien. 

Klassiska dilemman

Personerna i studien delades upp i två grupper. Båda ställdes inför samma moraliska dilemman, men på olika hårdvaruplattformar, nämligen smartphones och datorer. Deltagarna fick till exempel avgöra om de var villiga att knuffa en människa från en bro mot en säker död, om man samtidigt räddade fem andra människors liv till följd av handlingen. Reaktionerna mellan grupperna skiljde sig åt rejält. 

Under mer stress

33,5 procent av smartphone-användarna valde den rationella lösningen, det vill säga att offra ett liv för att rädda fem i stället för att inte göra någonting alls. Bland datoranvändarna landade siffran på 22,3 procent av användarna. ”Vi fann att människor som använder en smartphone tar mer rationella och mindre känslomässiga beslut när de använder en smartphone” konstaterar dr Albert Barque-Duran, som lett arbetet med studien. Han menar att en förklaring kan vara att man ofta befinner sig under mer stress när man använder en smartphone och att den också skapar en större psykologisk distans än en dator. 

Källa